Παιδεία και γνώση, άγνοια κι ηλιθιότητα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Ήμουν είμαι και θα είμαι υπέρμαχος της δια βίου μάθησης και γνώσης. Ήμουν είμαι και θα είμαι φανατικός υποστηρικτής όλων εκείνων των εννοιών που θα ήταν αδιανόητες από έναν άνθρωπο αν δεν διέθετε παιδεία. Όπως η Δημοκρατία εις βάθος, η ισονομία, το δικαίωμα έκφρασης αλλά και η ίδια η ιστορία.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν είναι μόνο ότι πιστεύω στη λαϊκή ρήση που αναφέρει «άνθρωπος αγράμματος ξύλο απελέκητο». Αυτή άλλωστε πολλές φορές διαψεύδεται αφού ένας άνθρωπος μπορεί μεν να μη διαθέτει μόρφωση αλλά να διαθέτει παιδεία. Είναι και κάτι άλλο. Ότι στην αρχαιότητα ΜΟΝΟ στην Αθήνα επικράτησε η Δημοκρατία. Γιατί συνέβη αυτό; Συνέβη επειδή οι μικροί Αθηναίοι μεγάλωναν και μάθαιναν την υποχρέωση που είχαν για συμμετοχή στα κοινά. Μα και τις υποχρεώσεις και δικαιώματά τους.

Τονίζω και πάλι ότι άλλο είναι μορφωμένος άνθρωπος κι άλλο εγγράμματος. Παιδεία δεν σημαίνει απόκτηση γνώσεων συλλήβδην. Η απόκτηση γνώσεων στοχεύει κυρίως στην σωστή επαγγελματική του αποκατάσταση. Παιδεία σημαίνει ολόπλευρη καλλιέργεια. Ποιος διασφαλίζει την μόρφωση και την ικανότητα; Η παιδεία. Αφού μέσω αυτής ο πολίτης διαμορφώνει την πολιτική του άποψη/συνείδηση ενώ ενισχύει τους κώδικες αξιών και τις ηθικές του αντιστάσεις.

Όλα είναι θέμα Παιδείας. Χωρίς αυτή καμιά κοινωνία μπορεί να κατανοήσει τα πολιτικοοικονομικά και κοινωνικά δεδομένα και φαινόμενα. Γίνεται ουραγός των εξελίξεων και φτερό στον άνεμο, αποδεχόμενη ατυχείς, λανθασμένες και  λαϊκίστικες φωνές. Αυτή η κοινωνία αδυνατεί να σκεφτεί κάτι εποικοδομητικό και να συμμετάσχει. Έτσι, το μόνο που κάνει είναι να απέχει και πολλές φορές να αποδέχεται παθητικά τα πάντα και να …χαίρεται όταν δεν αναλαμβάνει ευθύνες.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει γροθιά στη δημοκρατία! Η οποία για να ευδοκιμήσει πρέπει να είναι αέναος διαγωνισμός πέριξ της κουλτούρας της δημοκρατίας και της ηθικής.

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Σκεφτείτε τι τράβηξε αυτός ο τόπος εδώ και δεκαετίες από τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους που βασίστηκαν κι επιβίωσαν χάρις στην άγνοια κι στην έλλειψη παιδείας της κοινωνίας μας. Σκεφτείτε πού έφτασε αυτός ο τόπος τα τελευταία 4,5 χρόνια από τον λαϊκίστικο αριστεροδέξιο συρφετό που μοίρασε σανό σε αδαείς πολίτες. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία με το Brexit… Δείτε δίπλα μας στην Τουρκία, με τον σουλτάνο και τις ορδές αμορφωσιάς που σκέφτονται μέσω των γεννητικών τους αδένων… Σκεφτείτε και κάτι ακόμη. Ότι τις τελευταίες ημέρες εδώ στον τόπο μας «καυτηριάζουμε» τον Μακρόν επειδή έθεσε βέτο στην έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Β. Μακεδονίας με την Ευρώπη.

Άγνοια κι ηλιθιότητα. Πολλές φορές άλλωστε αυτές πάνε αγκαλιά.

Η στρατηγική της Γαλλίας είναι πάγια από τα χρόνια του

Ντε Γκωλ. Η δε στρατηγική του Μακρόν δεν αφορά τώρα τις Αλβανία και Β. Μακεδονία. Το φωνάζει εδώ και καιρό ότι πρέπει ν’ αναμορφωθούν

τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ.  Δεν γίνεται να μεταβάλλονται αναλόγως με οικονομικά ή άλλα συμφέροντα κι επιδιώξεις. Αν λοιπόν ο Μακρόν έδινε το «πράσινο φως», θα ήταν να φτύνει τον εαυτό του.

Κι όπως είπαμε και χθες, Αλβανία, Β. Μακεδονία, Μαυροβούνιο κι ίσως κι η Σερβία, δεν πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης αφού δεν είναι κανονικές ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Επιπλέον, ξεχάσαμε τι συνέβη με την Τουρκία όταν μπήκε στην ίδια διαδικασία;

Γνώση και Παιδεία λοιπόν. Κι έχω την αίσθηση ότι ο Μητσοτάκης έπραξε σωστά που ναι μεν στήριξε την προενταξιακή πορεία των βόρειων γειτόνων αλλά δεν μπλέχτηκε στα πόδια Γαλλίας και Γερμανίας. Που εκπροσωπούν τις δύο αντίθετες απόψεις στην Ευρώπη κι οφείλουν να τις συνθέσουν. Μέσω πολιτικών και δημοκρατικών συμβιβασμών.

Προσέξτε: Είναι ορατή μια υφέρπουσα επίθεση εναντίον του Μητσοτάκη με απαξιωτικά σχόλια που ουσιαστικά αναφέρουν ότι δεν έκανε τίποτε κι ήταν σιωπηλός στο θέμα!!!
Να πάλι η άγνοια. Να η έλλειψη γνώσης. Ίσως και δόλου. Γι’ αυτούς δεν έπαιξε κανέναν ρόλο ότι τα πρώτα ταξίδια του Μητσοτάκη, ως πρωθυπουργός, ήταν σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία!!! Δεν αναφέρω την Κύπρο αφού πάντα σ’ αυτή είναι η πρώτη πρωθυπουργική επίσκεψη και δη εθιμοτυπικά.

Το ότι κλείσαμε συμφωνία για να πάρουμε και δυυ «φρεγατούλες» από την Γαλλία και ν’ αναλάβουν οι Γερμανοί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, ούτε κι αυτό το κατανόησαν. Δεν κατανόησαν ότι επιτυχία στην εξωτερική πολιτική είναι να επιτυγχάνεις τον στόχο σου μέσω ενός ισχυρού, χωρίς να χρεώνεσαι εσύ που δεν είσαι ο ισχυρός την ευθύνη!!!
Φαντάζομαι τι θα έλεγαν οι ίδιοι άνθρωποι εάν τα Σκόπια και η Αλβανία έπαιρναν ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων!!!
«Άδειασαν οι Ευρωπαίοι τον Μητσοτάκη», «Αδύναμος ο Μητσοτάκης στην σύνοδο κορυφής», «Σιωπηρή συμφωνία Μητσοτάκη για την ένταξη των Σκοπίων», «Πούλησε ο Μητσοτάκης το Μακεδονικό με την σιωπή του»…