Ο Παππάς, οι αστροναύτες του, ο Ευκλείδης κι η Μαριλίζ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πολλά εν ολίγοις σήμερα.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
 1. Θα ξεκινήσουμε σήμερα με την αποκάλυψη ότι ο Νίκος Παππάς, υπέγραψε απόφαση με την οποία δίνεται επιχορήγηση 630 χιλιάδων ευρώ, στον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά για την ταινία που βασίζεται στο βιβλίο του … Βαρουφάκη!!! Μια ταινία (θα έχει τίτλο «Ενήλικοι στο δωμάτιο) που περιγράφει την οπτική ΣΥΡΙΖΑ στα όσα συνέβησαν το 2015 όταν η χώρα κατέρρευσε οικονομικά. Κι εγώ -φαντάζομαι κι εσείς- αναρωτιέμαι από πού κι ως πού πρέπει να πληρώσουμε εμείς τον Γαβρά και τις φαντασιώσεις του με τον Βαρουφάκη; Και πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι μια ταινία που θα αποτυπώσει τις δραματικές ώρες της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές, όταν χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση; Πόσο πειστική μπορεί να είναι η αφήγηση της ιστορίας αυτής στην ταινία του Κώστα Γαβρά, πόσο θα μπορεί να αποτυπώσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα capital controls η για τα 100 δις που κόστισε εκείνο το δραματικό καλοκαίρι στην ελληνική οικονομία- σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ- όταν μεταξύ των χρηματοδοτών της ταινίας είναι το υπουργείο του Νίκου Παππά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Κουβαρνταλίκια με τα λεφτά άλλων!
 2. Με την ιστορία του … σκανδάλου Novartis και τις αθλιότητες της κυβέρνησης για να κρατήσει σε ομηρία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μη τυχόν και  διασωθεί εκλογικά, δημιουργούνται εκ των πραγμάτων οι προϋποθέσεις για μια καταρχήν μετεκλογική προσέγγιση των δύο βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης….Γιατί, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι ούτε η ΝΔ αλλά ούτε και το ΚΙΝ.ΑΛ με την στάση τους θα οδηγήσουν την χώρα σε νέες εκλογές. Γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση τα όποια αδικήματα έχουν διαπραχθεί από πλευράς κυβέρνησης στον χειρισμό της Novartis, θα παραγραφούν! Και η διακηρυγμένη πρόθεση τόσο και των δύο κομμάτων, όσο και των συγκεκριμένων πολιτικών που κατηγορήθηκαν να κάτσουν στο σκαμνί τους εμπνευστές και τους χειριστές της σκευωρίας, θα μείνει ανεκπλήρωτη…Να τους διαλύσει επεδίωξε ο κ. Τσίπρας, αλλά κινδυνεύει να τους φέρει πιο κοντά τον έναν με τον άλλον. Έστω ad hoc και ευκαιριακά…
 3. Άκουσα προχθές τον Τσακαλώτο να ισχυρίζεται ότι δεν θ’ αφήσει καμένη γη στη Νέα Δημοκρατία και δη σε επίπεδο οικονομίας. Δεν θα μιλήσω για την παραδοχή του Τσακαλώτου περί της επόμενης κυβέρνησης. Μα θα πω ότι είναι ολοφάνερο πως ο Τσακαλώτος (που κινείται με ιδιαίτερη άνεση στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά φόρα), έχει λάβει τα μηνύματα εξ ου και κινείται με λογικές εκτός ΣΥΡΙΖΑ Έχω την αίσθηση, για να μη πω βεβαιότητα ότι ο Τσακαλώτος έχει ήδη σαλπάρει για άλλες πολιτείες. Δεν θ’ αργήσει μάλιστα να φτάσει στον προορισμό. Είτε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε προς επιτελικές καρέκλες της Ευρώπης.
 4. Πάντως, ο Τσακαλώτος δεν τα λέει καλά. Καμένη γη θ’ αφήσει, ότι κι αν λέει για εντυπωσιασμούς. Κι αυτό, επειδή η κυβέρνηση (κι ο ίδιος) για λόγους ιδεοληπτικούς αλλά και προεκλογικούς, έχει βάλει στα ντουλάπια τις ωρολογιακές βόμβες του ευρύτερου δημοσίου τομέα, χωρίς να έχει βρει ουσιαστικές λύσεις. Ή καλύτερα, αφήνοντας τις λύσεις στους επόμενους για να ισχυρίζεται μετά στα πεζοδρόμια ότι εκείνη διαφύλαξε το δημόσιο.

Μια τεράστια, ας πούμε ωρολογιακή βόμβα είναι η ΔΕΗ.  Μια άλλη είναι τα ΕΛΤΑ που γίνεται μάχη κάθε μήνα να εξοικονομηθούν πόροι για τη μισθοδοσία του προσωπικού τους. Μια άλλη είναι η ΛΑΡΚΟ. Η οποία σε οποιαδήποτε στοιχειωδώς σοβαρή χώρα θα είχε ήδη κλείσει.  Είναι και τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, το Ελληνικό. Που έχουν καταστεί κουφάρια εξ αιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να τα ιδιωτικοποιήσει.

Είναι και κάτι ακόμη. Μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να δηλώνει ότι δεν αφήνει καμένη γη στην επόμενη κυβέρνηση. Πλην αυτών που σας είπαμε, αφήνει και κάτι ακόμη:  Ένα υψηλότατο δημόσιο χρέος, που επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε κατά 35 δις. Το οποίο παρά τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν ως το 2032- προσεγγίζει τα επίπεδα του 2007, καθώς σήμερα υπερβαίνει τα 350 δις. ευρώ. Αυτή είναι η κατάσταση, αυτή είναι η πραγματικότητα… Να έχουμε σήμερα το ίδιο χρέος του 2007, αφού δεν κάναμε το παραμικρό για ν’ αλλάξουμε τις δομές της κρατικοδίαιτης οικονομίας και ρίξαμε –ειδικά το τρίτο μνημόνιο- στις πλάτες εκείνων που έφταιγαν λιγότερο και κυρίως του ιδιωτικού τομέα.

 1. Εν τω μεταξύ, μετά τον αχό που σηκώθηκε μετά τις δηλώσεις Τσακαλώτου, με τις οποίες ουσιαστικά παραδέχεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι νικήτρια των εκλογών, αναδιπλώθηκε! Και ρώτησε τον Μητσοτάκη που θα βρει λεφτά για να μειώσει φόρους και να ελαφρύνει τη Μεσαία τάξη. Αν είχαν χιούμορ στη Νέα Δημοκρατία θα έβγαζαν μια ανακοίνωση στην οποία θα ανέφεραν ότι θα βρει από …το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, από τις… γερμανικές αποζημιώσεις, από τη… συμμαχία του Νότου, από … τα λεφτά της λίστας Λαγκάρντ, από …τα λεφτά της λίστας Μπόγιαρντ και από …τα λεφτά που θα έρχονται από τις αγορές, μόλις βαράμε τα νταούλια…
 2. Το άλλο το μάθατε; Ο μέγιστος πολιτικός ανήρ που ακούει στο όνομα Νίκος Παππάς, ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα στείλει δικό της όχημα στη σελήνη.

Πάντως η πληροφορία ότι ήδη άρχισαν να συνωστίζονται υποψήφιοι αστροναύτες/δημόσιοι υπάλληλοι για πρόσληψη, δεν επιβεβαιώνεται. Ούτε αν το όχημα θα έχει ενσωματωμένη φραπεδιέρα για τους δημοσίους υπαλλήλους/αστροναύτες. Η δε πληροφορία ότι στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα προστεθεί «τέλος προσσελήνωσης» 55 ευρώ, ελέγχεται…

 Πάντως, εγώ ζω κι αναπνέω για τη στιγμή της προσσελήνωσης! Τη συγκινητική στιγμή που θα προκαλέσει παγκόσμια ανατριχίλα, με τους αστροναύτες μας να φορούν κόκκινες στολές και να ξεδιπλώνουν στο φεγγάρι ένα τεράστιο πανό που θα γράφει:  «Όχι στον Διαπλανητικό Ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ», με υπογραφή «Αγωνιστική κίνηση κομμουνιστών αστροναύτων» και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για ένα αταξικό σύμπαν…

 1. Να σας πω και κάτι άλλο… Αν ήθελε να τους κάνει πλάκα ο Λοβέρδος θα πήγαινε να δώσει διευκρινήσεις με δικηγόρο τον Αρτεμίου…Μα είναι τόσο τσιτωμένος που έχει χάσει το χιούμορ του…
 2. Λέτε, τώρα που διασπάστηκε η ΔΗΜΑΡ για να πάει ο Θεοχαρόπουλος στον ΣΥΡΙΖΑ, να μας προκύψει καμιά ΔΗΜΑΡ Εσωτερικού;
 3. Καμαρώνω την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (ναι, του ΠΑΣΟΚ) να προπαγανδίζει το έργο της με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και βρίσκω πολύ γλυκό τον τρόπο της να παρουσιάζει, αλά Μητέρα Τερέζα, τη Μόνη Αλήθεια -αυτή που σήμερα υπηρετεί- και απολαμβάνω την υιοθέτηση ακόμα και του λεξιλογίου του σημερινού της αφεντικού: «Όλα τα έργα των προηγούμενων είναι πλέον “νεοφιλελεύθερα».
  Και το πλήθος… αααααα… ουρλιάζει. Στις κερκίδες.
  Γλυκιά μου Μαριλίζ!  Πόσο συμπαθής μου φαίνεσαι κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο του αθηναϊκού άστεως…Έδωσες τα νιάτα σου στο κίνημα (συ είπας) μα τώρα δίνεις τα γηρατειά σου (εγώ είπα) στον ΣΥΡΙΖΑ….

Φαντάζομαι την υπερηφάνεια του Σπύρου Δανέλλη και της Έλενας Κουτουρά, ως συνυποψηφίων με τον Πάνο Λάμπρου, μάρτυρα υπεράσπισης του δολοφόνου του Μπακογιάννη κι άλλων δέκα ανθρώπων. Μαζί στις περιοδείες ζητώντας την ψήφο των πολιτών. Συγχαρητήρια, οι αγώνες τώρα δικαιώνονται!