Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Μία και σήμερα για το ‘22

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι αι την κάνει)

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Μία και σήμερα για το ‘22

Προπαραμονή πρωτοχρονιάς. Μία και σήμερα για να φύγει το 2021 και να υποδεχτούμε το 2022.

Στα μουγκά μεν, αλλά θα το υποδεχτούμε!

Τα μέτρα που θα λαμβάνονταν κατόπιν εορτής – κυριολεκτικά, ισχύουν από τις 6 το πρωί της σημερινής, προπαραμονής της νέας χρονιάς.
Οι κυβερνητικοί χειρισμοί θυμίζουν λίγο μαθητευόμενους μάγους και μας κάνουν να θυμόμαστε ότι η μόνη στιγμή που τα πήγε καλά, ομολογουμένως, η Κυβέρνησή μας ήταν στο πρώτο κύμα, όταν επέβαλε εγκαίρως το πρώτο lockdown. Η πρώτη καραντίνα ήταν η μοναδική επιτυχημένη συνταγή της Κυβέρνησης. Από εκεί και μετά, ό,τι κι αν σχεδιαζόταν, ό,τι κι αν επιβαλλόταν  πάντα υπήρχε ένα λάθος. Είτε στο σχεδιασμό, είτε στο timing, είτε στην εφαρμογή.

Η χρονιά που φεύγει χαρακτηρίζεται, στα δικά μου μάτια από τα εξής δύο φαινόμενα:

Αδιαφορία (εκκλησίας και λοιπών αντιδραστικών στα μέτρα και στον εμβολιασμό).
Γυναικοκτονίες με 17 θύματα σε έναν χρόνο. 18 γυναίκες λιγότερες γιατί έτσι αποφάσισαν οι άντρες!

Η αδιαφορία είναι δυστυχώς ενδημικό «προϊόν», απλώς τώρα με την πανδημία μεγεθύνθηκε κι αυτή με τραγικά αποτελέσματα.

Οι Γυναικοκτονίες γινόντουσαν ανέκαθεν. Όμως η φετινή χρονιά, πέραν των πολλών θυμάτων είχε και την κινητοποίηση, την αντίδραση του κόσμου. Κάποιου κόσμου, αφού ακόμη και σήμερα γυναίκες και άντρες μεγαλώνουν τόσο στερεοτυπικά που δεν μπορούν να καταλάβουν την αναγκαιότητα του όρου.

Μια και σήμερα (για το 2022) και ελπίζουμε ότι η νέα χρονιά ίσως μας αξίζει να είναι λίγο καλύτερη από την προηγούμενη. Το θέλουμε και το ελπίζουμε. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα συμβεί. Οι «οιωνοί» δεν είναι καλοί κι εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε παρόντες και να προσπαθούμε. (δεν ξέρω να πω τι, αλλά ποτέ δεν έβλαψε η προσπάθεια).

Αν αποφάσιζα να στείλω μια ευχετήρια κάρτα θα έγραφα: Χρόνια πολλά, Καλή χρονιά με υγεία, περισσότερη αλληλεγγύη, δύναμη, υπευθυνότητα και κέφια. Είναι νομίζω τα απαραίτητα «συστατικά» για να τη βγάλουμε καθαρή τη χρονιά που κοντοζυγώνει (με απειλητικές διαθέσεις!!!)

Ευχές λοιπόν για υγεία, δύναμη, κέφια, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη!
Να ‘μαστε όλοι καλά!!!

Γιάννης Καφάτος

Προηγούμενο άρθροΚυρ. Πιερρακάκης: Σε ένα 48ωρο πάνω από 600.000 πολίτες «κατέβασαν» τη νέα ταυτότητα στα κινητά τους
Επόμενο άρθροΆδ. Γεωργιάδης: Εξετάζουμε πώς θα στηριχθεί η εστίαση