Τα μηλοπιτάκια που σας παρουσιάζω θα τα «υιοθετήσετε» στη ζαχαροπλαστική σας και θα τα φτιάξετε αρκετές φορές.
Ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους και η αλήθεια είναι ότι έχω βρει «μπελά» γιατί όλοι μου ζητούν να τους τα φτιάξω.
Τα δοκίμασα πρώτη φορά από τη Δήμητρα, στο ξενοδοχείο της Αργώ, στις Πετριές που είναι περίφημο και βραβευμένο από το Επιμελητήριο Εύβοιας για το πρωινό της.
Τα μηλοπιτάκια και τα ολοστρόγγυλα τυροπιτάκια της με έχουν κατακτήσει.
Τα παρουσιάσαμε και στο βιβλίο μου «Γαστρονομικός Χάρτης της Εύβοιας και της Σκύρου» που εκδόθηκε από το Επιμελητήριο Εύβοιας.
Τα μηλοπιτάκια μπορούν να γίνουν με μαρμελάδα αλλά και με μήλο ψητό σε κομμάτια. Αν θέλουμε στη γέμιση προσθέτουμε και σταφίδες ή και αμύγδαλα.
Η επιλογή δική σας.
Μηλοπιτάκια
Από την Δήμητρα Κανάρη, του ξενοδοχείου Αργώ, ΄Αγιοι Απόστολοι, Πετριών
Υλικά για 30 μηλοπιτάκια
Για τη ζύμη
250 γρ. μαργαρίνη
1 ποτήρι νερού κρασί λευκό
45 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
360 γρ. αλεύρι «που φουσκώνει μόνο του», κοσκινισμένο
Για την ευκολία ανοίγματος φύλλου
Λίγο νισεστέ
Για τη γέμιση
½ κ. μαρμελάδα μήλου
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
1 κ.γ. κανέλλα
Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη
Τρόπος παρασκευής
Σε μια λεκάνη βάζουμε τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου, το κρασί, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κάνουμε τη γέμιση.
Βάζουμε σ’ ένα μπολ τη μαρμελάδα, την κανέλα, τα καρύδια και ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους περίπου 2 εκ.
Για ευκολία πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο νισεστέ.
Με ένα ποτήρι ή ένα κουπάτ κόβουμε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια. Βάζουμε γέμιση με ένα κουταλάκι, διπλώνουμε το φύλλο και πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν.
Περνάμε με ένα πινέλο ελαιόλαδο στο ταψί και βάζουμε τα μηλοπιτάκια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη άχνη όσο ακόμα είναι τα μηλοπιτάκια χλιαρά.