Μελομακάρονα μπουκιές και μελομακάρονα με σοκολάτα – Δυο συνταγές για το γλυκό των Χριστουγέννων

Μελομακάρονα μπουκιές και μελομακάρονα με σοκολάτα

Δυο συνταγές για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων.

Τα Χριστούγεννα φθάνουν … και εμείς θα πρέπει το γρηγορότερο να ετοιμαστούμε και στο mood Χριστουγέννων μπαίνουμε στολίζοντας το σπίτι και φτιάχνοντας τα εθιμικά γλυκάκια. Τα μελομακάρονα έχουν γεύση ανεβαστική και άρωμα ξεχωριστό.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Εμείς ζητήσαμε από τον διάσημο αρχιζαχαροπλάστη Σωτήρη Λασκαρίδη να μας ετοιμάσει μελομακάρονα χρησιμοποιώντας και το απίθανο brandy Metaxa 7 αστέρων.  Tο εξαιρετικό προϊόν μπορούμε να το απολαύσουμε μετά από ένα καλό δείπνο, με τη συνοδεία μαύρης σοκολάτας ή ακόμα και ενός πούρου…

Εμείς φροντίσαμε να το δέσουμε αρμονικά με τα σοκολατένια ή τα πιο κλασικά μελομακάρονα, χρησιμοποιώντας το ακόμα και στην παρασκευή τους για φίνα γεύση.

Σήμερα η μέρα απαιτεί να «δημιουργήσουμε» τις δικές μας γλυκές γεύσεις για να δώσουμε χαρά στους ανθρώπους μας…

Μελομακάρονα μπουκιές 1

Μελομακάρονα μπουκιές

Από τον Σωτήρη Λασκαρίδη, executive pastry chef, Αντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδας

Υλικά

125 ml χυμό πορτοκάλι

250 ml ηλιέλαιο

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο

90 ml νερό

100 γρ. ζάχαρη

5 γρ. αμμωνία

5 γρ. κανέλα

3 γρ. γαρύφαλο

1 σφηνάκι brandy Metaxa 5 ή 7 αστέρων

1 δόση βανίλια

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

500 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

7 γρ. μπέικιν πάουντερ

120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι

500 ml νερό

800 γρ. ζάχαρη

50 ml γλυκόζη

50 ml μέλι

Μισό λεμόνι κομμένο σε 2 φέτες

Για το πασπάλισμα

Καρύδι ψιλοκομμένο

Μέλι θυμαρίσιο

Μελομακάρονα μπουκιές

Τρόπος παρασκευής 

Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να «δέσει» το σιρόπι.

Σε μια μεγάλη μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά κατά σειρά εκτός από το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε δυνατά με τα χέρια μας.

Κοσκινίζοντας προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

Ζυμώνουμε δυνατά ενσωματώνοντας και τα υπόλοιπα υλικά.

Η ζύμη είναι έτοιμη μόλις ξεκολλά από τα τοιχώματα της μπασίνας.

Πλάθουμε σε μικρά μικρά μπαλάκια και τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα και πιέζουμε ελαφρά να αποτυπωθεί το σχήμα στη ζύμη ή πιέζουμε με ένα πιρούνι ή χρησιμοποιώντας έναν μικρό τρίφτη.

Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε απόσταση το ένα από το άλλο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά.

Μόλις βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο τα βάζουμε ένα ένα σε τρυπητή κουτάλα και τα «βουτάμε» στο κρύο σιρόπι για δευτερόλεπτα.

Σερβίρουμε σε γιορτινή πιατέλα πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο καρύδι και ίσως μέλι θυμαρίσιο, για super γεύση.

μελομακάρονα με σοκολάτα 2

Δεύτερη συνταγή

Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας Bitter

Yλικά

200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα

1 κ.γ. σπορέλαιο

200 γρ. καρύδι σπασμένο, στη μέση

μελομακάρονα με σοκολάτα 1

Πως γίνεται η επικάλυψη των μελομακάρονων με σοκολάτα

Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία στο μπεν μαρί.

Ακουμπάμε το ανοξείδωτο σκεύος στο στόμιο της κατσαρόλας βάζουμε νερό στην βάση της κατσαρόλας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Ρίχνουμε τότες τα 2/3 της σοκολάτας, σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με την μαρίζ.

Μόλις λιώσει η πρώτη δόση προσθέτουμε και την υπόλοιπη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια σοκολάτα με λεία υφή.

Το μυστικό για να γίνει γυαλιστερή η σοκολάτα είναι να την λιώσετε σε 2 δόσεις ώστε να λιώσει σταδιακά και στο τέλος βάζουμε και 1 κουταλάκι σπορέλαιο.

Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε σχάρα πάνω σε ταψί και τα περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.

Σε κάθε μελομακάρονο βάζουμε στην κορυφή μισή καρυδόψιχα.

Αφήνουμε να κρυώσουν 2 ώρες περίπου και μετά αρχίζουν οι επιδρομές…

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τετάρτη 16-12-2020
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 2020