Κουλουράκια της Σμύρνης – Η αυθεντική συνταγή

Μέσα στο μουσείο της Εστίας της Ν. Σμύρνης, που είναι το παλαιότερο Μικρασιατικό σωματείο. Εκεί συναντήσαμε την αγαπημένη μου κυρία Θέμιδα Παπαδοπούλου, Έφορο της Εστίας, που είναι και δεινή μαγείρισσα και έτσι διασφαλίσαμε ένα νοσταλγικό ταξίδι στις γεύσεις της Σμύρνης με ιστορικά στοιχεία.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Εστία είναι μια πραγματική κιβωτός Μικρασιατικού Πολιτισμού, που αξίζει να διασωθεί για να τον γνωρίσουν και οι επόμενες γενιές. Τώρα στο «τιμόνι της Εστίας είναι ο νέος Πρόεδρος κ. Γιάννης Παπαδάτος, που θα δώσει νέα πνοή στην Εστία.

Μάθαμε ότι τα σμυρναίικα κουλουράκια ζυμώνονται πάντα με το «Πάτερ Ημών» και σταυρώνονται για να βγουν από το φούρνο επιτυχημένα. Επειδή συνόδευαν το πρωινό ρόφημα και σηματοδοτούσαν το ξεκίνημα της ημέρας στα αρχοντόσπιτα σερβίρονταν σε πιατέλα με την προσευχή. Το Πάτερ Ημών είναι άλλωστε η πιο δυνατή προσευχή αφού δια στόματος του Χριστού ειπώθηκε στον Πατέρα του.

Μια τέτοια πιατέλα ανακαλύψαμε στο μουσείο και … σας τα σερβίρουμε.

Αυθεντικά κουλουράκια της Σμύρνης

Υλικά

560 γρ. βούτυρο γάλακτος

190 γρ. μαργαρίνη

5 φρέσκα αυγά

400 γρ. άχνη ζάχαρη

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Μισό κ.γ. βανίλια φυσική

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

1250  γρ. αλεύρι μαλακό

Για το άλειμμα

1 ασπράδι αυγού

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε κατά σειρά όλα τα υλικά.

Στο τέλος κοσκινίζουμε το αλεύρι να πάρει αέρα και το προσθέτουμε στον κάδο.

Σε μέση ταχύτητα τα χτυπάμε με τον γάντζο του μίξερ για 6-7 λεπτά μέχρι να ξεκολλά η ζύμη από τα τοιχώματα του.

Βρέχουμε τα δάχτυλά μας με χυμό πορτοκαλιού  και δημιουργούμε με τη ζύμη χονδρά κορδόνια.

Τα πλέκουμε σε πλεξούδα, γιατί αυτό και μόνο είναι το σχήμα που δίνεται στα «κουλουράκια της Σμύρνης» που βασικά πρόκειται για πλεξούδες.

Τις βάζουμε σε ταψί που έχουμε απλώσει λαδόκολλα.

Τις αλείφουμε με ελαφρά χτυπημένο ασπράδι αυγού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C στον αέρα για 25 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε για να παραμείνουν τραγανά και τα απολαμβάνουμε.