Σουφλέ τυριών με μανιτάρια και κρεμμυδάκι – Αγαπησιάρικη νόστιμη γεύση

Σουφλέ τυριών με μανιτάρια και κρεμμυδάκι - Αγαπησιάρικη νόστιμη γεύση

Αν θέλετε να κάνετε το δείπνο με φίλους ξεχωριστό ετοιμάστε τους ένα σουφλέ με τα τυριά που αγαπάτε και προσθέστε ότι σας αρέσει μανιτάρια, λαχανικά ψιλοκομμένα, μπέικον, ζαμπόν, λουκανικάκια ψιλοκομμένα.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το σίγουρο είναι ότι θα σας αγαπήσουν οι φίλοι σας γιατί πρόκειται για νόστιμο πιάτο που μπορείτε να το σερβίρετε απευθείας από το φούρνο στο τραπέζι σας.

Με μια ωραία σαλάτα ή με κάποιο πιάτο κοτόπουλου ή μοσχάρι πάει θαύμα όπως και με ένα ωραίο κρασί.

Η συνταγή δική σας.

 

Σουφλέ τυριών με μανιτάρια και κρεμμυδάκι

Υλικά

300 γρ. λευκά μανιτάρια

1 σκελίδα σκόρδο

1 κρεμμυδάκι φρέσκο (μόνο το λευκό τμήμα)

100 γρ έμμενταλ τριμμένο

100 γρ γραβιέρα τριμμένη

100 γρ κασέρι τριμμένο

100 γρ παρμεζάνα τριμμένη

2 κ.σ βούτυρο για το σκεύος

2 κ.σ αλεύρι για το σκεύος

50 γρ αλεύρι

50 γρ βούτυρο

600 ml γάλα

Ελαιόλαδο

3 αυγά

αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια από τυχόν χώματα με μια νοτισμένη πετσέτα και τα κόβουμε σε φέτες.

Βάζουμε ένα τηγάνι να καίει και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ρίχνουμε τα μανιτάρια να σοταριστούν. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 6-8 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα μανιτάρια και να φύγουν τα υγρά τους.

Αποσύρουμε από την φωτιά και βάζουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν.

Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο να λιώσει.

Όταν λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια μάζα.

Ρίχνουμε μέσα το γάλα ζεστό ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μπεσαμέλ.

Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν με τη μπεσαμέλ.

Ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά ανακατεύοντας.

Όταν ενσωματωθούν τα τυριά ρίχνουμε το μείγμα μανιταριών και ανακατεύουμε καλά.

Έχουμε κρατήσει μερικά μανιτάρια για να διακοσμήσουμε το σουφλέ.

Στο τέλος προσθέτουμε και τα ασπράδια των αυγών που τα έχουμε χτυπήσει σε μια σφιχτή μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθούν στο υπόλοιπο μείγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις φόρμες σουφλέ, τις τινάζουμε και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

Η επιφάνειά του θα πρέπει να είναι ένα δάχτυλο κάτω από τα χείλη της φόρμας.

Βάζουμε και τα μανιτάρια που κρατήσαμε από πάνω και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC. Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου γιατί θα ξεφουσκώσει το σουφλέ.

Παρατηρούμε τα σουφλέ από το τζάμι.

Μόλις τα σουφλέ φουσκώσουν πάνω από το χείλος της φόρμας και πάρουν ένα ρόδινο χρώμα τα βγάζουμε και τα σερβίρουμε αμέσως.

Μια ωραία πράσινη σαλάτα και ένα ποτηράκι κρασί αρωματικό δίνουν τη δική τους πινελιά στο σουφλέ μας.