Μάθετε για το σύνδρομο του άρρωστου σπιτιού – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Όλοι γνωρίζουμε πως το περιβάλλον δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση και η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την υγεία μας, ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού που η άσφαλτος βράζει και ο τόπος αναδύει την μυρωδιά της Πίσας και του καυσαερίου.

Σχολάμε από την δουλειά το μεσημέρι και εκτός την κούραση έχουμε να αντιμετωπίσουμε το μαρτύριο του λεωφορείου.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Εκτός της άθλιας εξάτμισης που σου κόβει την ανάσα με τους ρύπους της, θα στριμωχτείς, θα πατηθείς, θα ιδρώσεις και θα σκεφτείς: Αχ πότε θα φτάσω στο σπιτάκι μου να ξεκουραστώ, να ηρεμήσω… Να αναπνεύσω καθαρό αέρα, ελεύθερα….

Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά τα νέα δεν είναι καλά….

Το αγαπημένο σας σπίτι που είναι το καταφύγιό σας και περνάτε τον μισό χρόνο της ζωής σας δεν είναι τόσο ασφαλής όσο πιστεύατε.

Έχετε ακούσει για τον όρο «σύνδρομο του άρρωστου σπιτιού»;

Το σύνδρομο του άρρωστου σπιτιού  έχει ως συμπτώματα, δυσκολία στην αναπνοή, καταρροή, πονοκεφάλους, ναυτία, κόπωση, βουλωμένη μύτη, ακόμα και ιλίγγους.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν είναι κλειστά όλο το χρόνο ο αέρας δεν ανανεώνεται, τα υψηλά επίπεδα σκόνης ή διοξειδίου του άνθρακα είναι αυξημένα ιδιαίτερα στα μεγάλα κτίρια.

Θα μου πεις το  δικό μας σπίτι τα πράγματα  είναι όλα καθαρά και τακτικά πως γίνεται αυτό;

Πρώτα από όλα η θέρμανση, οι ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου, τα πλαστικά δοχεία χρήσης, τα καθαριστικά προϊόντα και τα αρωματικά χώρου, τα αρώματα σώματος, τα αρωματικά κεριά.

Το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα με άρωμα μούχλας και πάνω σε θερμαντικά σώματα όπου και συμβάλλει στην απελευθέρωση σωματιδίων από τα απορρυπαντικά τα οποία τα αναπνέουμε.

 Το γατί ή το σκυλί σας που μαδάει και εισπνέουμε τις τρίχες, ή το βρώμικο χώμα του.

Στο σπίτι σας χρειάζεται άνοιγμα τα πορτοπαράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας και να αποφεύγετε τα χημικά αποσμητικά χώρου, τα οποία απελευθερώνουν πτητικές οργανικές ενώσεις VOCs.

Αποφύγετε απορρυπαντικά με έντονες μυρωδιές ακόμα και αν είναι ωραίες.

Αερίζετε το μπάνιο και στεγνώνετε τις πετσέτες και το χαλάκι του στον αέρα στην βεράντα.

Τινάζετε τα χαλιά, τα σεντόνια και τις κουβέρτες στο μπαλκόνι και αφήστε τα να αεριστούν.

Κρεμάστε σε κρεμάστρα έξω τα ρούχα που φορούσατε όλη ημέρα για να αεριστούν η βάλτε τα για πλύσιμο, το πιο επιβεβλημένο είναι να τα απομακρύνετε τα από την κρεβατοκάμαρα.

Προσέξτε τις κορνίζες των κάδρων και τα ξύλινα έπιπλα μη έχουν τρυπίτσες αν ναι τα τρώει το σαράκι, τότε κινδυνεύει το αναπνευστικό σας από την σκόνη που δημιουργείται αλλά και να πάθετε κάποια αλλεργία.

Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό φυτά και όχι σπρέι. Κάντε απολύμανση άοσμη οικολογική για τα έρποντα έντομα και κλείστε με τάπες τις τρύπες της μπανιέρας και του νιπτήρα καθώς και των σιφονιών.

Όσο και να σας φανεί παράξενο… Όταν ξεκινάτε για δουλειά το πρωί ανοίξτε τα ντουλάπια της κουζίνας ιδιαίτερα  του νεροχύτη, του απορροφητήρα και τις ντουλάπες των ρούχων να αερίζονται.

Αρωματίστε τα ντουλάπια με φυσική λεβάντα και όχι με χημικές ταμπλέτες.

Χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα ακόμα και το καλοκαίρι αλλά καθαρίστε καλά τα φίλτρα και τους κάδους μετά από κάθε χρήση, για καλύτερη μυρωδιά βάλτε στα φίλτρα λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, θα ενθουσιαστείτε από το αποτέλεσμα.

Φτιάξτε ένα καθαρό περιβάλλον στο σπίτι σας καθαρίζοντας τα φίλτρα του ερκοντίσιον και του απορροφητήρα.

 

Προηγούμενο άρθροΜ. Καραμεσίνη στην ΕφΣυν: Πραγματικός ρόλος του ΟΑΕΔ είναι να βρίσκει δουλειά στους ανέργους
Επόμενο άρθροΚουλουράκια της Σμύρνης – Η αυθεντική συνταγή