Η επίθεση στη Συρία και η επίδρασή της στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις – Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

Η αναμενόμενη πυραυλική επίθεση στη Συρία από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιήθηκε. Αναμενόμενα ήταν και τα αποτελέσματά της. Έμοιαζε περισσότερο σαν μια καλοστημένη θεατρική παράσταση για επικοινωνιακούς σκοπούς, παρά για μια στρατιωτική επιχείρηση.

Ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στην ίδια χώρα πριν από ένα περίπου χρόνο. Η μόνη διαφορά ήταν ότι τότε χρησιμοποιήθηκαν 59 πύραυλοι Tomahawk, ενώ τώρα περίπου οι διπλάσιοι.

Λάζαρος Σκυλάκης
Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

      Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν. Και τότε, όπως και τώρα, οι Ρώσοι απάντησαν με δηλώσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, κάνοντας λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και για αφορμές που δημιουργήθηκαν από τρίτους, υπονοώντας στην παρούσα φάση την Αγγλία. Και τότε, όπως και τώρα, η Τουρκία επιδοκίμασε την επίθεση, θεωρώντας την ως «θετική εξέλιξη» και «κατάλληλη απάντηση» στο καθεστώς Άσσαντ. Η συριακή κυβέρνηση και το Ιράν στο ίδιο μήκος κύματος, όπως και παλαιότερα. Μέχρι στιγμής όλα επαναλήφθηκαν, δεν είδαμε τίποτα το καινούργιο.

            Όμως, γιατί έγινε αυτή η επίθεση; Πρώτον γιατί οι ΗΠΑ και η Δύση πρέπει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή, μετά την αποτυχημένη πολιτική που ακολούθησαν στο συριακό ζήτημα. Δεύτερον, για εσωτερική κατανάλωση. Η Δύση πρέπει να φανεί ενωμένη και αποφασισμένη για την προάσπιση των συμφερόντων της και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ποια όμως ήταν τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας; Στο στρατιωτικό τομέα ελάχιστα και στο διπλωματικό μηδαμινά. Η κατάσταση στη Συρία δεν αλλάζει εκτός και εάν η Δύση αποφασίσει να εμπλακεί αποφασιστικά στην περιοχή με μεγάλο αριθμό ναυτικών, αεροπορικών και κυρίως χερσαίων δυνάμεων.

            Από ότι φαίνεται η Δύση δεν επιθυμεί να έλθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία και το μόνο χαρτί που παίζει ακόμα στην περιοχή είναι οι Κούρδοι στο βορρά. Το καθεστώς Άσσαντ παραμένει ακλόνητο, προς ο παρόν τουλάχιστον, καθόσον δεν μπορούν να το κλονίσουν πυραυλικές επιθέσεις χολιγουντιανού τύπου και αμφιβόλου αποτελέσματος. Από την άλλη οι «προδομένοι Κούρδοι» περιμένουν πιο χειροπιαστές πρωτοβουλίες από τη Δύση.

            Πόσο όμως επηρεάζονται οι σχέσεις μας με την Τουρκία από τα τελευταία γεγονότα στη Συρία; Ακούμε πολλούς αναλυτές στα μέσα ενημέρωσης να αναπτύσσουν διάφορες θεωρίες, περί αναβαθμίσεως της Ελλάδος στο διεθνή χώρο και στην Αν. Μεσόγειο, περί βελτιώσεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τήρησης από την Άγκυρα χαμηλών τόνων, περί συσφίξεως των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ και τη Δύση και άλλα τινά. Οι θεωρίες αυτές στο σύνολό τους στερούνται βάσης. Η πυραυλική επίθεση στη Συρία δεν επηρέασε και δεν επηρεάζει καθόλου τις σχέσεις μας με την Άγκυρα, όπως δεν την επηρέασε και η προηγούμενη πυραυλική επίθεση. Η στρατηγική της Τουρκίας έναντι της χώρας μας δεν τροποποιείται από τέτοια γεγονότα. Είναι σταθερή και αταλάντευτη. Δεν πρόκειται λοιπόν να «ηρεμήσει» η Άγκυρα. Ούτε θα σταματήσει την επιθετική της πολιτική, ούτε οι ΗΠΑ και η Δύση θα την εμποδίσουν στα επεκτατικά της σχέδια σε βάρος της χώρας μας.

            Από την πατρίδα μας απαιτείται εγρήγορση και η άμεση λήψη σοβαρών μέτρων για την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος. Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ελευθερία μας είναι η ύπαρξη ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων. Δυστυχώς μόνο δια αυτού του μέσου θα μας σεβαστούν οι φίλοι μας οι Τούρκοι, γιατί μόνο αυτή τη γλώσσα κατανοούν. Ας ελπίσουμε να το κατανοήσει και η δικιά μας πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Προηγούμενο άρθροΣημάδια ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς ακινήτων – Στο επίκεντρο διεθνών και εγχώριων επενδυτών
Επόμενο άρθροΣτους 30.000 ανέρχονται οι επιχειρηματίες που έχουν επιθυμούν να ενταχθούν στη διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών
O αντιστράτηγος Λάζαρος Σκυλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 4 Οκτωβρίου 1961. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Ευελπίδων (1979-1983) ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού και συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Σχολή Πυροβολικού. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του όπλου του, μεταξύ των οποίων διετέλεσε διοικητής υπομονάδων και μονάδων πυροβολικού μάχης και αντιαεροπορικού πυροβολικού, αξιωματικός τακτικού ελέγχου, επιχειρήσεων και πληροφοριών. Επίσης τοποθετήθηκε σε θέσεις επιτελείων σχηματισμών, διευθυντής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Υπηρέτησε στο ΓΕΕΦ (Κύπρο), στο Αφγανιστάν, ως αξιωματικός μελλοντικών επιχειρήσεων, και Ακόλουθος Άμυνας στην Κίνα. Αποστρατεύτηκε το 2016, ως διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης. Έχει αποφοιτήσει από όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του όπλου του, την ΑΔΙΣΠΟ και την ΣΕΘΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του τμήματος Ιστορίας Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στις Στρατηγικές Σπουδές του τμήματος του Γαλλικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, Pari 2.