Το γλυκό πορτοκάλι βρίσκεται ανέκαθεν στην κορυφή των αγαπημένων γλυκών της οικογένειάς μας.
Η γυναίκα μου μάλιστα το φτιάχνει με περίσσιο μεράκι και αξιοζήλευτη μεθοδικότητα, στοιχεία που το αναδεικνύουν σε top level γλύκισμα και αξιοθαύμαστο κέρασμα για τους καλεσμένους.
Γλυκό πορτοκάλι
δια χειρών Σοφίας Τσαλαμπούνη.
Υλικά:
1 κιλό μεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα χωρίς τη σάρκα τους
800 γραμμάρια ζάχαρη
1 κ.σ. γλυκόζη ή μέλι
1 βανίλια
1/2 χυμό λεμονιού
2 κούπες νερό
Εκτέλεση:
Με τον τρίφτη ξύνουμε τη φλούδα (φωτο). Αφαιρούμε τη σάρκα και τις λωρίδες τις περνάμε με οδοντογλυφίδες (φωτο)
Βράζουμε 3 φορές για 3 λεπτά σε μπόλικο νερό να ξεπικρίσουν.
Έπειτα ξεκινάμε το σιρόπι, ρίχνοντας τα υλικά (πλην λεμόνι) και τα πορτοκάλια.
Βράζουμε ξαφρίζοντας.
Όταν κοντεύει να βράσει ρίχνουμε το λεμόνι.
Σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα, ανάποδα γυρισμένα στην αρχή, αποθηκεύουμε χλιαρό το γλυκό μας.
Έτσι κρατάει καιρό χωρίς να χαλάσει.