Ποντιακά Ωτία – Ποτέ δεν τρως μόνο ένα!

Ποντιακά Ωτία
Ελένη Σιδηροπούλου
Από την Ελένη Σιδηροπούλου

Καλησπέρα σε όλη την όμορφη παρέα μας. Μόλις τελείωσα μία ποντιακή συνταγή, ένα γλυκό που φτιάχνουν στους γάμους και το βάζουν πάνω στα τραπέζια σαν κέρασμα, μαζί με τα υπόλοιπα φαγητά.

Λοιπόν έφτιαξα ωτία, που για όσους δε γνωρίζουν σημαίνει «αυτιά», γιατί έχουν αυτό το σχήμα. Οι περισσότεροι νομίζω πως γνωρίζετε τα ξακουστά ποντιακά ωτία. Όσοι δεν τα έχετε δοκιμάσει πάντως, αυτό που θα σας πω είναι ότι ποτέ δε σταματάς σε ένα μόνο!

Ποντιακά Ωτία 6

 Ποντιακά Ωτία

Από την Ελένη Σιδηροπούλου

Υλικά:

8 αυγά

600 γρ. ζάχαρη

400 γρ. γιαούρτι αγελαδινό

200 γρ. γάλα

200 γρ. ηλιέλαιο

3 βανίλιες

1κ.γ. σόδα

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει

800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε με το σύρμα σε μία λεκάνη τα αυγά με τη ζάχαρη και βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τη σειρά που σας τα γράφω.

Ζυμώνουμε καλά και μόλις αρχίσει το ζυμάρι μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης μας, τότε το ζυμάρι μας είναι έτοιμο.

Να ξέρετε πάντως λίγο θα κολλάει στα χέρια, λιγάκι όμως.

Αφήνουμε το ζυμαράκι μας στο ψυγείο, για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Μετά το κάνουμε 2 μεγάλες μπάλες και ανοίγουμε το ζυμάρι μας με ελάχιστο αλεύρι.

Ποντιακά Ωτία 1

Κόβουμε πρώτα σε λωρίδες και κατόπιν διαγώνια, για να σχηματιστεί ένας ρόμβος!

Ποντιακά Ωτία 4 Ποντιακά Ωτία 3 Ποντιακά Ωτία 2

Στο κέντρο κάθε ρόμβου, κόβουμε μία τρυπούλα για να περάσουμε τη μία διαγώνια κορυφή μέσα στην τρύπα και να σχηματιστεί σαν αυτάκι.

Ποντιακά Ωτία 7

Σας το δείχνω και στις φωτογραφίες μου!

Τηγανίζουμε σε μπόλικο ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για λίγα δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Θέλει προσοχή για να μην καούν, γιατί τηγανίζονται πολύ γρήγορα.

Ποντιακά Ωτία 5

Βγαίνουν πολλά κομμάτια, γύρω στα 100.

Καλή επιτυχία!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τετάρτη 27-01-2021
Επόμενο άρθροΓλυκό πορτοκάλι – Μια υπέροχη και σπιτική γλυκιά δημιουργία της Σοφίας