Χιονούλα με ινδοκάρυδο – Πανεύκολο γλυκάκι από την Μαύρη Ήπειρο

Πριν λίγο καιρό είχα βρεθεί στο νησί του Αγίου Μαυρικίου και βέβαια η ομορφιά του με είχε συνεπάρει.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στο νησί παράγεται η ζάχαρη και μάλιστα η καστανή από ζαχαροκάλαμο και η καρύδα.

Στο μουσείο της ζάχαρης αυτό που ονομάζουν “Aventure du Sucre”, η περιπέτεια της ζάχαρης, μας κέρασαν μετά την καταπληκτική ξενάγηση γλυκάκια, ένα από αυτά ήταν και η χιονούλα, πριγκίπισσα του χιονιού, που το περίεργο του πράγματος είναι ότι δεν το έχουν δει στην ζωή τους. Την συνόδευαν με τσάι από το δικό τους, που είναι εκλεκτής ποιότητας και καφέ Αιθιοπίας.

Από το περίφημο Μουσείο της Ζάχαρης, στον Άγιο Μαυρίκιο

Το περίεργο είναι ότι το γλυκάκι αυτό το έχουμε και στην Ελλάδα, η προέλευσή του άγνωστη ενώ το ινδοκάρυδο ξέρουμε ότι «κρατάει και από εκεί η σκούφια του».

Έτσι φωτογράφισα το γλυκάκι πάνω στο τραπεζομάντηλο του μουσείο με τον χάρτη του νησιού και το περίεργο πουλί, το Ντόντο, που είχε ύψος 1 μέτρο και βάρος 20 κιλά. Είναι το έμβλημά του νησιού και έχει εξαφανιστεί από το 1680.

Η συνταγή που σας δίνω την έχω μορφοποιήσει έτσι ώστε τα υλικά να βρίσκονται στην Ελλάδα, και να γίνεται με τον πιο εύκολο τρόπο.

Χιονούλα με ινδοκάρυδο

Από το Mουσείο της Περιπέτειας της Ζάχαρης, Αγιος Μαυρίκιος

Υλικά για ένα ταψί 20 X 30 cm

1 πακέτο σαβουαγιάρ μεγάλο ή 2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ ή παντεσπάνι

1 λίτρο γάλα

150 γρ. ινδοκάρυδο

3 φακελάκια κρέμα στιγμής αραβοσίτου με γεύση βανίλια

400γρ. σαντιγί ή

400 γρ. κρέμα γάλακτος και 2 βανιλίνες

Για να βρέξουμε τα σαβουαγιάρ

Γάλα

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε γάλα και βουτάμε τα σαβουαγιάρ ή όποιο υλικό επιλέξουμε για βάση.

Σε ταψί αραδιάζουμε τα σαβουαγιάρ και τα πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο.

Σε ένα μπολ με 1 λίτρο γάλα ρίχνουμε τα 3 φακελάκια κρέμα στιγμής με γεύση βανίλια και την χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να πήξει.

Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα σαβουαγιάρ και με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.

Πασπαλίζουμε με το ινδοκάρυδο και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο να δροσίσει.

Προσθέτουμε και άλλη μια σειρά σαβουαγιάρ, που βρέχουμε ελαφρά στο γάλα και τα στρώνουμε στην επιφάνεια.

Ετοιμάζουμε την σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος στον κάδο μαζί με 2 βανιλίνες. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμη κρέμα σαντιγί ακόμα και φυτική.

Από πάνω ρίχνουμε μπόλικο ινδοκάρυδο και το βάζουμε στο ψυγείο.

Αφήνουμε σκεπασμένο με διαφάνεια για 2 ώρες να δροσίσει όμορφα.

Αν θέλουμε κόβουμε σε κομμάτια με το τσέρκι και δίνουμε σχήμα στρογγυλό και προσθέτουμε λίγη σαντιγί ακόμα να γίνει σαν βουναλάκι.