Σπανακόρυζο σε φωλιά φρέσκου λάχανου

Πολύ θρεπτικό γεύμα για όλους αφού το σπανάκι περιέχει σίδηρο, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. 

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Σουηδία με αιτία γαστρονομική βρήκα την ιδέα της παρουσίασης του σπανακόρυζου, σε φωλιά φρέσκου λάχανου πολύ ενδιαφέρουσα.
Την έφτιαξε η ιδιοκτήτρια του καλύτερου εστιατορίου στη Θεσσαλονίκη Αγιολί η φίλη μου Δέσποινα Ανδραλή.
΄Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρουσίαση του πιάτου είναι πολύ σημαντική και το ποσοστό επηρεασμού του αποδέκτη της γευστικής μας δημιουργίας αγγίζει το 45% της εντύπωσης που κερδίζουμε… το υπόλοιπο είναι η άριστη πρώτη ύλη, η έμπνευση, η τεχνική μαγειρέματος και η νοστιμιά.

Σπανακόρυζο σε φωλιά φρέσκου λάχανου

Από την Δέσποινα Ανδραλή ιδιοκτήτρια της ναυαρχίδας της εστίασης στη Θεσσαλονίκη Αγιολί.

Υλικά

1 ½ κιλό φρέσκο σπανάκι

300γρ. πράσο ψιλοκομμένο

300γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

300γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο

750 ml. χυμό ντομάτας

80γρ. πελτέ ντομάτας

200γρ. ρύζι καρολίνα

70 ml. ελαιόλαδο

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ποτήρι κρασί λευκό, μαντινεία ή ροδίτη

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 φύλλα δάφνης

Για το φινίρισμα

Φύλλα φρέσκα λάχανου

Καπνιστή πάπρικα

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά το σπανάκι, γιατί έχει χώμα και αφού το πλύνουμε με μπόλικο νερό,  το σουρώνουμε και αρχίζουμε το μαγείρεμα.

Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο, το πράσο, το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι μέχρι να ροδίσουν.

«Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Τότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι που στην αρχή θα ξεχειλίζει από την κατσαρόλα.

Σε λίγα λεπτά όμως θα πέσει η ποσότητα στο μισό.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σοταριστούν  για 10 λεπτά όλα τα υλικά και τότε προσθέτουμε τον ντοματοχυμό και τον πελτέ ντομάτας.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά ακόμα και προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, την δάφνη, το πιπέρι. 5 λεπτά πριν κατεβάσουμε το σπανάκι από την φωτιά προσθέτουμε τον άνηθο, για να διατηρήσει το άρωμά του.

Σε 20 λεπτά το σπανακόρυζο θα είναι έτοιμο.

Κατά διαστήματα ανακινούμε την κατσαρόλα.

Μόλις το σπανακόρυζο είναι έτοιμο το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και για να το κάνουμε πιο επιθυμητό κυρίως για τα παιδιά το σερβίρουμε σε μια φωλιά φρέσκου λάχανου που έχουμε στρώσει σε μια πιατέλα.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με λίγη πάπρικα έτσι για να χαρίσουμε περισσότερο χρώμα και άρωμα.

΄Ετσι το σπανακόρυζο μοιάζει σαν μαργαρίτα.