Κέικ καρότου με στέβια παραγεμιστό με κρέμα τυριού Γρεβενών

Κέικ καρότου με στέβια παραγεμιστό με κρέμα τυριού Γρεβενών

Σήμερα σας προτείνουμε ένα κέικ καρότου φτιαγμένο με στέβια και γεμισμένο με κρέμα τυριού ανεβατού από τα Γρεβενά που είναι ΠΟΠ ή όποιο κρεμώδες τυρί μας αρέσει.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η γεύση του αρκούντως ανεβαστική και η εμφάνιση μπορεί να έχει πινελιές γιορτινές.

Πάντως είναι δώρο ευπρόσδεκτο για φίλους και συγγενείς.

«Δένει» με τσάι μήλου ή ακόμα και με ένα βραστάρι, ένα χαρμάνι δηλαδή σιδερίτη με φασκόμηλο ή δίκταμο ή την πολύτιμη μαλοτήρα. Να προτιμάτε τσάγια ελληνικά και βοτάνια ενδημικά που είναι υπερτροφές, μας ξεκουράζουν και χαρίζουν ευεξία στον οργανισμό μας.

Κέικ καρότου με στέβια παραγεμιστό με κρέμα τυριού Γρεβενών 3

 

Κέικ καρότου με στέβια παραγεμιστό με κρέμα τυριού Γρεβενών

Από την Νανά Γκαμπούρα executive chef

Υλικά

300γρ. αλεύρι «που φουσκώνει μόνο του»

2 κ.γ μπέκιν πάουντερ

2 κ.γ κανέλα τριμμένη

½ κ.γ. γαρύφαλα τριμμένα

150ml. ηλιέλαιο

50 ml. σησαμέλαιο

25γρ. στέβια

3 αβγά

200γρ. καρότο τριμμένο

100 γρ. μήλο τριμμένο, 1 μήλο

100γρ. καρύδια ψιλοκομμένο

40 γρ. σταφίδες μαύρες

 Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο

4 κ.σ χυμό πορτοκαλιού

Κέικ καρότου με στέβια παραγεμιστό με κρέμα τυριού Γρεβενών 1

 Για την κρέμα

500γρ. τυρί ανεβατό Γρεβενών

½  κ.γ κανέλα

12γρ. στέβια

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το πασπάλισμα

Σκόνη στέβιας ή άχνη ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής

Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ανεβατό, την κανέλα, την στέβια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον χυμό πορτοκαλιού και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να «σταθεί» μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, τα καρύδια, τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε δυνατά τα αυγά με το σύρμα και προσθέτουμε την στέβια, το σησαμέλαιο αργά αργά και το ηλιέλαιο, το καρότο, το μήλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα του αλευριού.

Κέικ καρότου με στέβια παραγεμιστό με κρέμα τυριού Γρεβενών 2 1Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Περνάμε την φόρμα του κέικ με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Ρίχνουμε την ζύμη στην φόρμα του και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45-50 λεπτά.

Το κέικ μας πρέπει να πάρει χρώμα και όταν το τρυπήσουμε με το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό από την καρδιά του κέικ.

Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, ξεφορμάρουμε, το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το κόβουμε με το μαχαίρι του ψωμιού οριζόντια σε δύο μέρη.

Βάζουμε το κέικ σε στρογγυλή πιατέλα και με την μαρίζ απλώνουμε στην επιφάνεια του ενός κομματιού την κρέμα τυριού την στρώνουμε και καλύπτουμε με το δεύτερο κομμάτι κέικ.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε το κέικ με στέβια ή άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά   

Αν θέλουμε σερβίρουμε δίπλα στο κέικ γλυκό του κουταλιού καρότο.

Τα Χριστούγεννα μπορεί να στολίσουμε το κέικ με αστεράκια ή μπάλες ολόγυρα από το κέικ.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Παρασκευή 23-09-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου 2022