Mικρά Κώκ – Η λατρεία μικρών και μεγάλων!!!

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

Γλυκάκια μπουκίτσες ευπρόσδεκτα από όλους. Οι μικροί μας φίλοι θα τα λατρέψουν και εσείς θα δείτε ότι μπορείτε οι ίδιες να φτιάξετε εύκολα σχετικά αυτή την γλυκιά δημιουργία που ξετρελαίνει. Κλείστε τα κώκ σε ένα ευφάνταστο κουτάκι με κορδέλες και να προσφέρετε στους φίλους σας στα καλοκαιρινά καλέσματα. Δροσερές μπουκίτσες όλο γλύκα.

Μικρά κωκ με επικάλυψη σοκολατένια

Από την Ντίνα Αδάλογλου την Κυμινιώτισσα

Υλικά

Ζύμη κωκ

10 ασπράδια αυγών

320 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

10 γρ. κρόκοι αυγών

1 γρ. βανίλια

390 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής

6 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

Μισό λίτρο νερό

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Χυμό από μισό λεμόνι

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής – patisserie

500 γρ. γάλα πλήρες

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. νισεστέ

2 κρόκοι αυγών

1 αυγό ολόκληρο50 γρ. αυγά

1 δόση βανίλια

Για την επικάλυψη

350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

200 γρ. κρέμα γάλακτος

10 γρ. μέλι ή γλυκόζη

Τρόπος Παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε τα ασπράδια και την ζάχαρη.

Μόλις «αφρατέψουν» και γίνουν σαν μαρέγκα προσθέτουμε ανακατεύοντας με την μαρίζ ελαφρά  τους κρόκους και την βανίλια και χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα ακόμα.

Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το και το μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε με την μαρίζ.

Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με το μείγμα μας και «κόβουμε» σε στρογγυλά κομμάτια πάνω σε λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά.

Για το σιρόπι

Eτοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να «δέσει» λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με τρυπητή κουτάλα βουτάμε στο σιρόπι το παντεσπάνι για τα κωκάκια.

Τα βγάζουμε στον πάγκο και τα γεμίζουμε ένα ένα την κρέμα.

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα με την ζάχαρη.

Σε μια μπασίνα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας και ρίχνουμε μέσα το ένα τρίτο από το μίγμα του γάλακτος. Χτυπάμε με το σύρμα χειρός να ενσωματωθεί και προσθέτουμε τα υλικά της μπασίνας μέσα στο κατσαρολάκι με το υπόλοιπο γάλα.

Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να πάρει μια βράση για 1 λεπτό.

Αποσύρουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει

Σύνθεση

Στην βάση του κωκ που έχουμε σιροπιάσει στρώνουμε την κρέμα και σκεπάζουμε με το κωκ. Τα βάζουμε στην κατάψυξη 30 λεπτά μέχρι να παγώσουν

Για την επικάλυψη

Σε κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το μέλι και αφήνουμε 10 δευτερόλεπτα να πάρει μια βράση ανακατεύοντας.

Βάζουμε το μίγμα σε μια μπασίνα και ρίχνουμε την σοκολάτα ανακατεύουμε με την μαρίζ και κρατώντας με λαβίδα το κώκ βουτάμε το επάνω μέρος του στο μίγμα της σοκολάτας.

Τα βάζουμε στην κατάψυξη για λίγο και απολαμβάνουμε.

Μικρά μυστικά

Τα κωκ συντηρούνται στο ψυγείο για 3 ημέρες και στην κατάψυξη 20 μέρες. Ο χρόνος απόψυξης είναι 40 λεπτά.