Mια γλυκιά πίτα που χαρακτηρίζει την Μακεδονήτικη γη, των ορυζώνων και του ξινόμαυρου. Γεύση που γράφει και δημιουργεί γευστικές αναμνήσεις αυτός είναι ο λόγος που ανήκει στη φιλοσοφία της συναισθηματικής κουζίνας…
Η Νανά στην κουζίνας της δημιουργεί γεύσεις μαμαδίστικες εξαιρετικές.
Η συνταγή δική σας
Ριζόπιτα με σταφίδες λουσμένες με ξινόμαυρο
Από την βραβευμένη Νανά Γκαμπούρα executive chef
Υλικά
½ κιλό ρίζι καρολίνα πλυμένο
1.5 λίτρο νερό
500 γρ. φύλλο κρούστας
300 γρ. καρύδια
250 γρ. σταφίδες μαύρες Αιγιάλειας
1 ποτήρι κρασιού ξινόμαυρο
1 κ.σ. κανέλα Κευλάνης σε σκόνη
700 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
300 ml ελαιόλαδο
Από το βράδυ βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολάκι και ρίχνουμε κρασί ξινόμαυρο και το πρωί τις σουρώνουμε.
Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε το ρύζι αφού το πλύνουμε. Αφήνουμε να βράσει καλά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.
Βάζουμε το ρύζι σε μια πιατέλα το αφήνουμε να κρυώσει και το χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη.
Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την κανέλα τα καρύδια και τις σταφίδες και χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Λαδώνουμε ένα ταψί ολόγυρα.
Στρώνουμε 5 φύλλα από το φύλλο κρούστας αφού τα περάσουμε με πινέλο που έχουμε βουτήξει σε ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε από πάνω το ένα μέρος ρυζιού και πασπαλίζουμε με ένα μέρος του μίγματος ζάχαρης.
Σκεπάζουμε με 2 φύλλα κρούστας λαδωμένα απλώνοντας το δεύτερο μέρος ρυζιού πασπαλίζοντας με ένα μέρος του μίγματος ζάχαρης. Επαναλαμβάνουμε καλύπτοντας την επιφάνεια με 2 φύλλα κρούστας με το υπόλοιπο του ρυζιού και του μίγματος και τέλος καλύπτουμε με τα τελευταία 2-3 φύλλα λαδωμένα και πασπαλίζουμε με το μίγμα της ζάχαρης που απέμεινε.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά.
Aφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε την ριζόπιτα σε κομμάτια μπακλαβαδωτά ή ορθογώνια.