

Μια γευστική δημιουργία που μπορούμε να τη σερβίρουμε σε κάθε γιορτή.
Μάλιστα αν θέλουμε να τη σερβίρουμε τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά μπορούμε να πασπαλίσουμε με ρόδι για να πάρει χρώμα και έξτρα γεύση γιορτινή.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μαζί με το κοτόπουλο και κομματάκια καπνιστό μπέικον και πιπεριά πράσινη ή κόκκινη.
Η νοστιμιά της κοτόπιτας απογειώνει…
Κοτόπιτα με τρία τυριά
Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου γιατρό και δεινή μαγείρισσα
Υλικά για ένα ταψί 28 – 30 εκ.
Μισό κοτόπουλο ή 2 ½ φλιτζάνια κοτόπουλο βρασμένο και ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι γκούντα, χοντροτριμμένη
1 φλιτζάνι ρεγκάτο καπνιστό, χοντροτριμμένο
100 γρ τυρί κρέμα Κατίκι Δομοκού ή ανεβατό Γρεβενών ή τσαλαφούτι Ευρυτανίας
2 μέτρια αυγά, χτυπημένα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ βούτυρο
2 κ.σ αλεύρι
150 ml ζωμό κοτόπουλου
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
5 φύλλα χωριάτικα για πίτα
Για το πασπάλισμα
1 κ.σ. γάλα ανακατεμένο με λίγο νερό
1 κ.σ. σουσάμι
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε το κοτόπουλο καλά και κρατάμε το ζωμό.
Ξεκοκαλίζουμε και κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια.
Σε τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να ξανθύνει και ρίχνουμε αλάτι γυρίζοντάς και προσέχοντας να μην καεί.
Ρίχνουμε μισό ποτήρι ζεστό νερό και το βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι με ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το αλεύρι να πάρει ωραίο ξανθό χρώμα.
Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τον ζωμό κοτόπουλου και κλείνουμε το μάτι.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και αρχίζει να πήζει η γέμιση πάνω στο καυτό μάτι μέχρι να έχουμε μια σάλτσα ρευστής πυκνότητας και ωραία κρεμώδη υφή.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κοτόπουλο, το κρεμμύδι, το μείγμα αλευριού, τα τυριά, τα χτυπημένα αυγά και το πιπέρι.
Αφού λαδώσουμε το ταψί καλά απλώνουμε 3 φύλλα που τα λαδώνουμε και μεταξύ τους και ρίχνουμε τη γέμιση.
Με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνειά της και γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων και στρώνουμε αλλά δύο φύλλα και καλύπτουμε τη γέμιση.
Αφού τα λαδώσουμε και την επιφάνεια, την περνάμε με ένα πινέλο με το μείγμα γάλακτος-νερού και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Χαράζουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 1 ώρα.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί η πίτα και να κρυώσει για 45 λεπτά περίπου.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Για να πήξει η κρέμα πρέπει να έχετε ίσες ποσότητες βούτυρο-αλεύρι και ζωμό.



















