Το τυρί φέτα είναι πρωταγωνιστής στη γαστρονομική ταυτότητα της Ελλάδας. Μπορούμε να το απολαύσουμε με χίλιους τρόπους.
Η Βασούλα μας έκρυψε ένα κομμάτι της βαρελίσιας φέτας Καλαβρύτων ΠΟΠ σε φύλλο κρούστας και το πασπάλισε με μέλι αρωματικό και φιστίκια Αιγίνης. Τρία προϊόντα ΠΟΠ που διανθίζουν την παραδοσιακή μας κουζίνας με ένα διαφορετικό τουίστ στη γεύση τους που είναι νόστιμη πολύ.
Μια γευστική δημιουργία εμπνευσμένη από τον πλακούντα της αρχαίας ελληνικής μαγειρικής τέχνης που μπροστά του υποκλίνεται το κιουνεφέ.
Η φέτα, το μέλι και το φιστίκι Αίγινας είναι τροφές υψηλής διατροφικής αξίας που ξεχειλίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Φέτα σε φύλλο με μέλι και φιστίκια Αιγίνης
Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου γιατρό και περίφημη μαγείρισσα
Υλικά για 2-4 άτομα
2 φύλλα κρούστας
150 γρ τυρί φέτα, κομμένη σε ένα κομμάτι
1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Μισή χούφτα φιστίκια Αιγίνης
Μέλι θυμαρίσιο
Τρόπος παρασκευής
Απλώνουμε τα 2 φύλλα πάνω στον πάγκο κουζίνας.
Σε ένα μπολ βάζουμε το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και ραντίζουμε καλά τα φύλλα κρούστας.
Στη μέση βάζουμε το κομμάτι της φέτας και κλείνουμε καλά σε φάκελο.
Με λίγο νερό στα δάχτυλά μας κλείνουμε τις άκρες των φύλλων.
Αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου – ελαιολάδου.
Μουλιάζουμε τα φιστίκια Αιγίνης, σε κρύο νερό και τα στραγγίζουμε καλά.
Τα απλώνουμε σε πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί και σε 2 λεπτά τα τρίβουμε ελαφρά με την πετσέτα για να τα αποφλοιώσουμε και τα ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε τη φέτα σε ταψί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190οC στις αντιστάσεις για 15 λεπτά μέχρι να χρυσίσει το φύλλο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με αρωματικό μέλι και φιστίκια Αιγίνης.
Σερβίρουμε στο ίδιο σκεύος ή σε πιατέλα.