Το σάμαλι είναι ένα από τα πιο υπέροχα γλυκά που το απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι.
Θυμάμαι στη Θεσσαλονίκη τον μπάρμπα Χρήστο από την Κατερίνη που πουλούσε στη Βασιλέως Ηρακλείου το θαυμάσιο σάμαλί του το οποίο γινόταν ανάρπαστο.
Φτιάξτε το σάμαλι και απολαύστε το με τη συνταγή που σας δίνω παρακάτω.
Σάμαλι μαστιχάτο
από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη κορυφαίο παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
2 γιαουρτάκια
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/2 κουτάλι του γλυκού μαστίχα Χίου (στο γουδί με ζάχαρη)
1 κουπα ζάχαρη
αμύγδαλα
Για το σιρόπι
2,5 κούπες νερό
3 ,5 κούπες ζάχαρη
1 κουταλιά γλυκόζη
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά .
Στρώνουμε το μείγμα σε ταψί με βούτυρο
Αφήνουμε το μείγμα για μία – δυο ώρες
Χαράζουμε τα κομμάτια και βάζουμε αμύγδαλα
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε καυτό στο ταψί μας.
Αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι σκεπασμένο.
Μπορούμε να το σερβίρουμε με παγωτό της αρεσκείας μας
Καλή σας απόλαυση