Γνήσια γεύση κυκλαδίτικη με χρώμα και άρωμα. Η λαδένια των Κυκλάδων λέγεται ότι είναι η πρώιμη πίτσα που “υιοθετήθηκε” από τους Ενετούς απλά εκείνοι την επαύξησαν χρησιμοποιώντας τα δικά τους υλικά, αλλαντικά και τυριά.
Την δοκίμασα στην Φολέγανδρο και παλαιότερα στην Κίμωλο.
Την “υιοθέτησα” και στην κουζίνα μου γιατί γίνεται γρήγορα και έχει γεύση που πλημμυρίζει Ελλάδα.
Πρόσθεσα κάπαρη και λίγο τυράκι οπότε έδωσα περισσότερη νησιώτικη γεύση.
Και μια που μιλάμε για την Φολέγανδρο και για πίτσες την καλύτερη την απόλαυσα “εν πλω” για το αγαπημένο μου νησί στο σαλόνι του πλοίου ΚΟΡΑΗΣ που χρησιμοποιώ κάθε φορά που κάνω την δική μου “απόδραση” στο νησί.
Μπράβο στον μάγειρα του πλοίου αλλά και στο ευγενέστατο προσωπικό.
Λαδένια Φολεγάνδρου
Aπό την Δήμητρα Δεκαβάλα, μαγείρισσα παραδοσιακών γεύσεων του ξενοδοχείου Vrahos, Καραβοστάσι Φολεγάνδρο.
1 ½ φλιτζάνι νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
3-4 ώριμες ντομάτες κομμένες σε χονδρές φέτες
2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Διαλύουμε την μαγιά με λίγο νερό.
Ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς.
Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι η ζύμη να αποκτήσει υφή λαστιχένια και απαλή τόσο που να ξεκολλάει από τα δάχτυλα.
Περνάμε με ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου 54 εκ.
Ανοίγουμε την ζύμη σε στρογγυλό φύλλο και την βάζουμε στο ταψί που το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Περιλούζουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Απλώνουμε τα υλικά πάνω στο φύλλο της ζύμης.
Ψήνουμε την λαδένια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η ζύμη.
Βγάζoυμε την λαδένια από το φούρνο και την σερβίρουμε σε κομμάτια.