Η χορογραφία της γκρίνιας & του κλεφτοπόλεμου – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Παραμονές του τελευταίου ανασχηματισμού, άνθρωποι του γραφείου του βουλευτή Χίου Μηταράκη, σε κορυφαία έξαρση φανφαρονισμού, έλεγαν ότι ο Μητσοτάκης του έχει… προσφέρει  τρεις επιλογές υπουργείων για να … επιλέξει! Μιλάμε για κωμωδία, αλλά τέτοιες κωμωδίες βρίσκουν συχνά ευήκοα ώτα, ειδικά σε αφελείς κοινωνίες. Κι όταν ο συγκεκριμένος έμεινε χωρίς υπουργείο (προφανώς ήταν… αναποφάσιστος κι άργησε να δώσει απάντηση στον Μητσοτάκη), βγήκε στα κάγκελα υπέρ της Δεξιάς υποψηφιότητας προέδρου Δημοκρατίας, νομίζοντας ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στον πρωθυπουργό.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το ερώτημα φυσικά εξακολουθεί να είναι ένα και μόνο: Λείπε σε κάποιον ο Μηταράκης, ευρισκόμενος εκτός κυβέρνησης; Η απάντηση είναι εύκολη.

Πάμε παρακάτω: Η ΝΔ έχασε σημαντικό ποσοστό από εκείνο που είχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές κι ακόμη πιο σημαντικό από το περυσινό 41% στις εθνικές. Όλα μα όλα τα δεδομένα, δείχνουν ότι αυτό το ποσοστό που έχασε, προέρχεται από Κεντρώους ψηφοφόρους. Οι οποίοι δεν ψήφισαν κάτι άλλο, αλλά απείχαν.

«Όχι», λέει ο γηραιός Κακλαμάνης. «Στροφή Δεξιά»! Τα ίδια κι ο πολύς Ευριπίδης Στυλιανίδης εκ Ροδόπης, υπουργός της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, με τα γνωστά αποτελέσματα. Τα ίδια κι οι Κώστας Βλάσσης,  Χρήστος Μπουκώρος,  Ανδρέας Κατσανιώτης. Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτρης Κυριαζίδης. Ίσως και κάποιο άλλοι, ενώ  κάποιος Σαλμάς, από την Αιτωλοακαρνανία, προφανώς ευρισκόμενος σε άλλη συμπαντική διάσταση, ρώτησε  απευθυνόμενος τον Μητσοτάκη… «κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Λες και δεν ήταν οι πολλοί που έδωσαν στη ΝΔ 41% στις εθνικές εκλογές… Χαρακτηριστικό πάντως της παρέμβασης Σαλμά, είναι η δυσφορία που εξέφρασαν εναντίον του οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ, ενώ κάποιοι σχολίαζαν ότι όσα αναφέρει οφείλονται στη δυσαρέσκειά του από την υπουργοποίηση του … προαιώνιου πολιτικού του αντιπάλου Κώστα Καραγκούνη.

Όλοι οι διαμαρτυρόμενοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τη Λαϊκή Δεξιά! Που όταν δεν έχει καρέκλα είναι στα …κάγκελα και βρίσκει πάντα αφορμές να δημιουργεί εσωστρέφεια. Τώρα γκρινιάζει για τη δήθεν απομάκρυνση της ΝΔ από τον ιδεολογικό πυρήνα της παράταξης ! Κι αγνοεί ηθελημένα ότι χωρίς τη διεύρυνση στην οποία προχώρησε ο Μητσοτάκης, θα κυβερνούσε ακόμη ο Τσίπρας με τους εκ της … Λαϊκής Δεξιάς και της Δεξιάς συνιστώσας  συνοδοιπόρους της καταστροφικής του κυβέρνησης.

Το ερώτημα φυσικά, εξακολουθεί να είναι το ίδιο: Λείπει σε κάποιον ο Κακλαμάνης κι οι άλλοι προαναφερόμενοι συνάδελφοί του, που είναι εκτός κυβέρνησης;

Κι άλλο ερώτημα: Θα ενοχλούσε κάποιον εξ αυτών η διεύρυνση Μητσοτάκη, αν ο ίδιος διέθετε …υπουργικό αυτοκίνητο;

Κι άλλο ερώτημα: Τώρα θυμήθηκαν τη διεύρυνση του Μητσοτάκη ή απλώς βλέπουν τα νεύματα των πρώην προέδρων, που ο καθείς για τους δικούς του λόγους ροκανίζουν τον Μητσοτάκη παντοιοτρόπως;

Η ουσία είναι ότι ην σκεπτόμενη κοινωνία λέει αυτό που στη δημοκρατία θεωρείται αποκρουστικό: Όλα για την καρέκλα και με σκοπιμότητα.

Ποιοι ασκούν κριτική που ουσιαστικά είναι κακοπροαίρετη; Όσοι δεν αξιοποιήθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις και όσοι παύθηκαν από υπουργοί (κατά τεκμήριο σωστά και λόγω ανεπάρκειας) και απαιτούν να επανα-υπουργοποιηθούν. Συνηθισμένη χορογραφία, εδώ και χρόνια! Κι εκ του ασφαλούς.

Κανένας δυσαρεστημένος που δεν έγινε υπουργός ή επειδή η ΝΔ δεν κλίνει Δεξιά, θα ρίξει την κυβέρνηση για το πρόσωπο του προέδρου.  Άλλωστε αυτό με το νέο νόμο, δεν είναι εύκολο πια. Επιπλέον, κανένας δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για χάρη των γεροντικών εγωισμών των πρώην. Κανένας δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, την ώρα που η χώρα «φεύγει» μπροστά, έχει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης κι όχι ύφεση, και δεν κινδυνεύει με ασύντακτη χρεοκοπία.

Επιπλέον, κάποιος πρέπει να πει σ’ όσους μουρμουράνε, ότι η διεύρυνση Μητσοτάκη ήταν εκείνη που τους έκανε  δυο φορές βουλευτές τα τελευταία πέντε χρόνια! Κι όσοι προσχώρησαν, ήταν παρόντες στις εκλογές και ψηφίστηκαν κι ως υπουργοί (όσοι έγιναν) είναι κατά κανόνα είναι αποτελεσματικοί, σε αντίθεση με άλλους… Πιερρακάκης. Γεραπετρίτης, Λιβάνιος, Αγαπηδάκη, Φλωρίδης…

Εν κατακλείδι, για μια ακόμη φορά οι όποιες αντιδράσεις είχαν βασική αφορμή κάποια καρέκλα και τους παρασκηνιακούς εγωισμούς των πρώην. Για μια ακόμη φορά οι διαμαρτυρόμενοι δεν έχουν διαβάσει σωστά την κάλπη. Ενώ ήταν απολύτως σωστή η κριτική τους για κάποιους υπουργούς που τους κρατούν κλειστή την πόρτα. Όμως, ουσιαστικά ουδείς από τους «γκρινιάρηδες» λείπει από το κυβερνητικό σχήμα. Ουδείς!

Πάντως, η κινητικότητα/κλεφτοπόλεμος εναντίον του Μητσοτάκη θα συνεχιστεί την προσεχή  Δευτέρα. Όπου θα παρουσιαστεί και πάλι το βιβλίο «οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή», παρ’ ότι  έχει κυκλοφορήσει το … 2021 κι έχει ήδη παρουσιαστεί δεκάδες φορές!! Βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη, διευθυντή της «Εστίας» και σφοδρού πολέμιου του Μητσοτάκη. Θα δώσουν το παρόν οι πρώην πρόεδροι της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς κι η παρουσίαση αναμένεται να ανοίξει νέα μέτωπα συζήτησης αφού η δήθεν νέα παρουσίαση έχει σαφή σκοπιμότητα.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2024
Επόμενο άρθροΤ. Θεοδωρικάκος: Ένα παρατηρητήριο 100 βασικών προϊόντων με τιμές προμήθειας και πώλησης είναι εξαιρετικά χρήσιμο για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους