Φέτος τα Χριστούγεννα, η διακεκριμένη διεθνώς Cheffe Ντίνα Νικολάου εμπνέεται από το φινετσάτο μοσχάτο κρασί Samos Grand Cru και παρουσιάζει για το γιορτινό τραπέζι μια γευστική δημιουργία πέρα από τα συνηθισμένα. Η Ντίνα είναι λάτρης των μοσχάτων κρασιών του Συνεταιρισμού ΕΟΣ Σάμου. To Samos Grand Cru, είναι ένα κλασικό Vin Doux Naturel, με έντονη κι αρμονική οσμή. Στο στόμα, είναι ευχάριστα δροσερό και γλυκό με μια οξύτητα που το ισορροπεί τέλεια. Παράγεται από καλά ωριμασμένα σταφύλια επιλεγμένων ημιορεινών αμπελώνων της Σάμου. Ιδανικά σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10οC.
Χρόνος Παρασκευής 1 ώρα 45 λεπτά / Εύκολο
Aρνίσιο κότσι με γλυκό σαμιώτικο κρασί και πουρέ γλυκοπατάτας
Από την διακεκριμένη cheffe Ντίνα Νικολάου
Υλικά για 4-6 άτομα
1 έτοιμο αρνίσιο κότσι, περίπου 1½ κιλό
100 γρ. θυμαρίσιο μέλι
500 ml γλυκό σαμιώτικο κρασί
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
1 κ.γ πάπρικα σε νιφάδες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πουρέ γλυκοπατάτας
1.200 γρ. γλυκοπατάτες
200 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. βούτυρο
1 κ.γ πάπρικα σε νιφάδες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι, το γλυκό σαμιώτικο κρασί, το δεντρολίβανο και την πάπρικα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο γλάσο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στο αερόθερμο.
Βάζουμε το αρνίσιο κότσι στο κέντρο ενός αντικολλητικού χαρτιού, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με το μισό από το γλάσο. Τυλίγουμε σφιχτά και το τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Πλένουμε τις γλυκοπατάτες, τις τρυπάμε με ένα πηρούνι και τις τυλίγουμε μία-μία σε αλουμινόχαρτο.
Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες γύρω από το κότσι και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στο αερόθερμο για 1½ ώρα.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφαιρούμε τις γλυκοπατάτες και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ανοίγουμε το αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με το υπόλοιπο γλάσο.
Επαναφέρουμε το κότσι στο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες από τη φλούδα τους και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, την πάπρικα και αλατοπίπερο και λιώνουμε με το πρες πουρέ.
Βγάζουμε το κότσι από το φούρνο και σερβίρουμε με το βελούδινο πουρέ γλυκοπατάτας.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με επιπλέον πάπρικα ή ανθό αλατιού.