Μελιτζάνες τουρσί θα φτιάξουμε απόψε αγαπημένοι μου φίλοι.
Παραδοσιακή, χωριάτικη δημιουργία.
Έτσι, για να πούμε καλό χειμώνα.
Μελιτζάνες τουρσί
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Η διαδικασία είναι η εξής:
Πλένουμε, κόβουμε το κοτσάνι και χαράζουμε τις μελιτζάνες από άκρη σε άκρη χωρίς να τις χωρίσουμε για να μπει η γέμιση.
Τις ζεματίζουμε με μια κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι για 3 λεπτά.
Τις βάζουμε πάνω σε ένα ταψί από την ανάποδη.
Τοποθετούμε ένα άλλο κανονικά, πάνω βάζοντας βάρος για να στραγγίσουν και τις αφήνουμε τουλάχιστον 6 ώρες.
Κάνουμε την γέμιση:
Λάχανο, καρότο, σέλινο, σκόρδο, πιπεριά Φλωρίνης και πράσινη πιπεριά.
Όλα κομμένα σε κομματάκια και τα ανακατεύουμε με χοντρό αλάτι.
Κάνουμε την άρμη:
Σε κάθε λίτρο νερό (κρύο πάντα), αναλογεί μια κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι.
Μια κουταλιά του γλυκού λεμόντουζο (ξινό στο σούπερ μάρκετ)
Ενα φλυτζάνι του καφέ ξίδι.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε στρώσεις στο γυάλινο βάζο και σε κάθε στρώση βάζουμε λίγη γέμιση και κληματόφυλλα για γεύση. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γεμίσει.
Ρίχνουμε στην άρμη λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε το καπάκι για 15 μέρες σε σκιερό μέρος.
Το καλύτερο συνοδευτικό για τα όσπριά μας και όχι μόνο.
Κάποιοι το κάνουν και με άλλους τρόπους εννοείται.
Καλή σας επιτυχία.