Η γλυκιά αμαρτία με άρωμα «καμένης» ζάχαρης και βανίλιας.
Άλλωστε αυτό σημαίνει στα γαλλικά και η ονομασία της κρέμα καμένη, πυρακτωμένη… Η δημιουργία αυτή της Νανάς, με κέρδισε από την πρώτη στιγμή, την βρήκα καλύτερη για το δικό μου ουρανίσκο πάντα και από αυτή που δοκίμασα στο περίφημο Café de la Paix, απέναντι από την ΄Οπερα στο Παρίσι.
Η επιτυχημένη συνταγή δική σας…
Crème Brule Βανίλιας
Από την executive chef Νανά Γκαμπούρα του Catering Αθηνά, Σέρβια Κοζάνης
Υλικά για 10 πυρίμαχα μπολάκια
170ml φρέσκο γάλα
500ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
170γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 στικ βανίλιας αληθινής
8 κρόκοι αυγών
Για την επικάλυψη
250γρ. ζάχαρη καστανή
Τρόπος Παρασκευής
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το στικ βανίλιας και τα ζεσταίνουμε μέχρι να φθάσουν στους 60Ο C.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους κρόκους αυγών και τους χτυπάμε ελαφρά.
Στην συνέχεια αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπολ με τους κρόκους και χτυπάμε στην γρήγορη ταχύτητα με ένα μπλέντερ χειρός προκειμένου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σουρώνουμε το μείγμα σε μια μπασίνα και με την κουτάλα γεμίζουμε τα πυρεξάκια μας.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά και τα βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες σκεπασμένα με διαφανή μεμβράνη. Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 100ο C, βάζουμε τα μπολάκια με την κρέμα στην σχάρα και ψήνουμε για 50 λεπτά.
Βγάζουμε τις κρέμ μπρυλέ από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και με ένα φλόγιστο προσεκτικά «καίμε» την επιφάνεια για δευτερόλεπτα μέχρι να δημιουργηθεί μια κρούστα χρυσοκίτρινη.
Σερβίρουμε την κρεμ μπρυλέ ακουμπώντας το μπολάκι σε πιάτο ακουμπώντας το πάνω σε πετσέτα για καλύτερο φινίρισμα.
Μικρά μυστικά
Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα πυρίμαχο ταψί ή μεταλλικό για να φτιάξουμε γλυκάκι για όλη την οικογένια