Μπάμιες γιαχνί – Απλά, γρήγορα και νόστιμα…

Η γευστική δημιουργία που χαρακτηρίζει το ελληνικό καλοκαίρι, αλλά τρώγεται όλο το χρόνο. Πιάτο ξεχωριστό που όμως για ένα περίεργο λόγο δεν ενθουσιάζει τους μικρούς μας φίλους.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Οι μπάμιες ταιριάζουν με κοτόπουλο ή και με πατατούλες. Μπορούμε την ώρα που βράζουν οι μπάμιες να προσθέσουμε και κομματάκια από στήθος κοτόπουλο για γεύση εξαιρετική.
Αγαπημένη συνήθεια να πασπαλίζω τις μπάμιες με φέτα σε κυβάκια. Πραγματικά απολαμβάνω τις μπάμιες της Νανάς και θέλοντας να την «πειράξω» της λέω ότι οι μπάμιες είναι τόσο όμορφες όσο το λουλούδι τους, που πραγματικά θεωρείτε το ωραιότερο λουλούδι των λαχανικών. Μεγάλο και κίτρινο…

Η συνταγή δική σας.

Μπάμιες γιαχνί 2

Μπάμιες γιαχνί  

Από την Νανά Γκαμπούρα executive chef.

Υλικά

1 κιλό μπάμιες

3-4 ντομάτες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2-3 κλωναράκια μαϊντανό

1 φλιτζάνι ξίδι από κρασί

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι νερό

1 κ.σ. ζάχαρη

Μια πρέζα κανέλα

Αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το γαρνίρισμα

ντοματάκια

φυλλαράκια μαϊντανού

Μπάμιες γιαχνί 3Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τις μπάμιες και καθαρίζουμε περιμετρικά τον μίσχο τους με το μαχαίρι.

Τις απλώνουμε σε ένα ταψί και τις περιλούζουμε με το ξίδι.

Τις αφήνουμε στον ήλιο για 30 λεπτά. ΄Ετσι θα μαριναριστούν και δεν θα βγάζουν υγρά.

Παράλληλα χαράζουμε ένα σταυρό κάτω από τα ντοματάκα και σε νερό που κοχλάζει τα «ζεματάμε» για 1 λεπτό.

Τότε ξεφλουδίζουμε τα ντοματάκια και τα ψιλοκόβουμε.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να χρυσίσουν.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, το νερό, τον μαιντανό, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Ξεπλένουμε τις μπάμιες και τις στραγγίζουμε.

Τις προσθέτουμε και αυτές στην κατσαρόλα και την σκεπάζουμε.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν 30-35 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Δεν ανακατεύουμε αλλά ανακινούμε την κατσαρόλα μια δυό φορές.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα να αναδυθούν τα αρώματα.

Σερβίρουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με ντοματάκια και φυλλαράκια μαιντανού.

Με φρυγανισμένο ή φρέσκο ψωμάκι και τυρί φέτα είναι μούρλια καλοκαιρινό φαγάκι.

Προηγούμενο άρθροΔ.Ε.Υ.Α Αλεξάνδρειας: Διακοπή νερού σήμερα στην Μελίκη και στο Νεοχώρι
Επόμενο άρθροΝηστίσιμο Κέικ πορτοκαλιού – Πανεύκολο και vegan