Περί λουλουδιών και μιας πάλης που οφείλουμε να δίνουμε! (Και καλό μήνα!) – Γράφει ο Γιάννης Καφάτος

Μια μέρα αγωνιστική, που ο αγώνας υποχώρησε στη μάχη με το λουλουδικό. Πρωτομαγιά των λουλουδιών εναντίον Πρωτομαγιάς των αγώνων, σημειώσατε: ένα.

Γιάννης Καφάτος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Η εργατική Πρωτομαγιά κονταροχτυπιέται με την Πρωτομαγιά των λουλουδιών και χάνει κατά κράτος. Είναι και οι εποχές τέτοιες. Πού καιρός για αγώνες όταν αγωνίζεσαι καθημερινά για να τη βγάλεις.

Και τα λουλούδια όμως, μόνο σε μια λογική life style  κερδίζουν. Τα λουλούδια δεν είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Αν ήταν θα είχαμε περισσότερα ανθοπωλεία.

Από την άλλη αν μπεις σε ανθοπωλείο σε κόβει κρύος ιδρώτας αφού οι τιμές είναι κάτι μεταξύ αγοράς νεφρού στη μαύρη αγορά και πέρα. Οκ με την απαραίτητη υπερβολή χάριν αστεϊσμού.

Αστεία ή σοβαρά πάντως τα λέλουδα είναι πανάκριβα. Είτε επιλέξεις γκλαμουράτες ανθοδέσμες είτε ταπεινά καλλιεργημένα αγιολούλουδα το μπαγιόκο είναι τσουχτερό. Θα μου πεις όλα ακριβαίνουν ρε Γιάννη, τα λουλουδια θα ξέφευγαν;

Ναι αλλά έτσι μόνο σε κάτι γλυκερές διαφημίσεις βλέπουμε κάποιον να προσφέρει λουλούδια, ακόμη και χωρίς λόγο. Άλλωστε η προσφορά όταν ενέχει το στοιχείο της έκπληξης είναι ακόμη σημαντικότερη.

Σαν τα τηλέφωνα στους φίλους. Έχουν μεγαλύτερη αξία όταν γίνονται «εκτός προγραμματισμού» για κάποια γιορτή κλπ. Έτσι και ένα μπουκέτο λουλούδια παίρνει μεγαλύτερη αξία αν προσφερθεί μια οποιαδήποτε μέρα, μακριά από πρωτομαγιές, γιορτές, επετείους κλπ.

Αλλά για να έχεις κέφι για μια αναπάντεχη χειρονομία που θα κάνει χαρούμενο ένα πρόσωπο που επιλέγεις πρέπει πριν από όλα να έχεις κέφι αφεαυτού σου, κι αυτό είναι δύσκολο στις μέρες μας.

Λουλούδια σημαίνει κέφι! Κι όσο μας λείπει το κέφι για ο,τιδήποτε τόσο λιγότερα τα λουλούδια που αλλάζουν χέρια.

Λουλούδια σημαίνει δημιουργία. Κι αυτή μας λείπει σήμερα σε μια εποχή αντιγραφής και φρενήρους ταχύτητας να προλάβουμε όλοι ό,τι μας έχει επιβληθεί να προλάβουμε.

Λουλούδια σημαίνει αθωότητα. Χαμένη κι αυτή από χρόνια.

Λουλούδια σημαίνει αγάπη. Αυτή υπάρχει αλλά την αφήνουμε στην άκρη και τρέχουμε πίσω από την ουρά μας να προλάβουμε.

Λουλούδια σημαίνει καλή διάθεση. Αυτή πρέπει να φτιάξουμε. Να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, να δουλέψουμε τις σχέσεις μας, να παλέψουμε. Είναι μια πάλη δύσκολη. Αλλά αν τη δώσουμε θα μάθουμε να παλεύουμε και να συνεχίζουμε χωρίς απογοητεύσεις ακόμη κι αν μια παρτίδα δε μας βγει!

Πολύ καιρό έχω να δω κάποιο πρόσωπο να προσφέρει λουλούδια. Προσωπικά πάω λουλούδια στη μάνα μου, που της αρέσουν. Κάτι αλλεργίες δε με αφήνουν να φέρνω λουλούδια στο δικό μου σπίτι.

Αλλά το παλεύουμε! Όσο μπορούμε!

Καλό μήνα σε όλες και όλους

Γιάννης Καφάτος

Προηγούμενο άρθροΑρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Ο αγώνας για την προάσπιση της ελευθερίας είναι διαρκής»
Επόμενο άρθροΓιάννης Οικονόμου για επίθεση σε Θάνο Πλεύρη: Η σιωπή απέναντι σε τέτοιες ενέργειες συνιστά συναίνεση