Μια παραλλαγή της αγαπημένης γευστικής δημιουργίας που χαρακτηρίζει την ελληνική κουζίνα με επιρροές ενετικές… Νόστιμο όσο δεν φαντάζεσθε.
Εμείς αντί για μακαρόνια χρησιμοποιήσαμε βίδες και στον κιμά βάλαμε μυριστικά, τζίντζερ και το «σβήσαμε» με ούζο. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πένες ή άλλα ζυμαρικά που σας αρέσουν και αν στο ούζο «δεν λέτε ναι» τότε σβήστε τον κιμά με κρασάκι, ελληνικής ποικιλίας.
Τέλος ψήσαμε το παστίτσιο σε στρογγυλό ταψί έτσι για να μοιάζει με τούρτα και το κόψαμε σε τρίγωνα κομμάτια. Τσαχπινιές… η γαστρονομία μην ξεχνάτε είναι ένα παιχνίδισμα όλων των αισθήσεων και η παρουσία μετράει πολύ…
Η ιδέα του Αλέξανδρου που την μοιράζεται μαζί μας. Ότι πρέπει για οικογενειακό τραπέζωμα, με σαλατούλες. Καλοφάγωτο…
Παστίτσιο με βίδες «σαν τούρτα»
Από την Φωτεινή Κασσαβέτη – εξέχουσα βοτανολόγο και δεινή μαγείρισσα
Υλικά
500 γραμμάρια βίδες τρίχρωμες ή πένες
Για τον κιμά
450 γρ. κιμά μοσχάρι
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1κ.σ. τριμμένο τζίντζερ
2 ντομάτες μεγάλες τριμμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
½ κ.γ κανέλα σε σκόνη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
1 σφηνάκι ούζο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
2 κρόκοι αυγών χτυπημένοι
2 κ.σ. βούτυρο
7 κ.σ. κορν φλάουρ
4 κ.σ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
½ κ. γ. μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
Για το πασπάλισμα
Κεφαλογραβιέρα τριμμένη ή έμμενταλ
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τον κιμά, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να σοταριστεί για 8 λεπτά Αφήνουμε να ψηθεί η μια μεριά και γυρίζουμε και από την άλλη. Δεν ανακατεύουμε συνεχώς για να «θωρακιστεί» ο κιμάς σωστά.
«Σβήνουμε» με ούζο και αφήνουμε για λίγο να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, την ζάχαρη, την κανέλα, μια πρέζα καπνιστή πάπρικα και το αλάτι. Βράζουμε μέχρι να πιεί τα υγρά ο κιμάς.
Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο ζεστό νερό, αν ο κιμάς είναι σκληρός.
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ
Ρίχνουμε το κορν φλάουρ σε μπολ με λίγο από το γάλα και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα για να μην σβολιάσει.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μία κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Μόλις το γάλα πάρει μια βράσει ρίχνουμε αργά αργά το μείγμα του κορν φλάουρ ανακατεύοντας με το σύρμα γρήγορα.
Μόλις πάρει την υφή της κρέμας και αρχίζει να πήζει κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Όταν η κρέμα πήξει προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά .
Η μπεσαμέλ μας είναι έτοιμη.
Βράζουμε τις βίδες σε αλατισμένο νερό ανάλογα με την ένδειξη της συσκευασίας.
Τις σουρώνουμε.
Ανακατεύουμε ένα μέρος του κιμά με τις βίδες για να «σταθούν».
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με φρυγανιά το στρογγυλό ταψί που ανοίγει στα πλάγια για να δώσουμε ωραίο σχήμα στο παστίτσιο.
Ρίχνουμε το μεγαλύτερο μέρος από τις βίδες στο ταψί κατόπιν ρίχνουμε τον κιμά και στρώνουμε την επιφάνειά του με την μαρίζ.
Κάνουμε μια ακόμα στρώση με λίγες βίδες και προσθέτουμε την μπεσαμέλ στρώνοντας την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με το τυρί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 45 λεπτά.
Δοκιμάζουμε με το μαχαιράκι, που βυθίζουμε στην μπεσαμέλ αν είναι έτοιμη, οπότε θα βγει σχεδόν καθαρό. Διαφορετικά σκεπάζουμε αλουμινόχαρτο το ταψί.
Μόλις είναι έτοιμο το παστίτσιο το βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 30 λεπτά να κρυώσει.
Σερβίρουμε σε στρογγυλή πιατέλα και κόβουμε τρίγωνα κομμάτια σαν τούρτα.
Η νοστιμιά του ξετρελλαίνει.
Διακοσμούμε την πιατέλα με πάπρικά και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.