Ήρθε η ώρα να σας δείξω και τα δικά μου τσουρέκια!
Φέτος είπα να τιμήσω τη συνταγή που έχω από τη δική μου μανούλα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια!!
Δεν έτυχαν απλά, πετύχαν 100%
Πασχαλινά τσουρέκια
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά που θα χρειαστούμε:
Προσοχή
Όλα σε θερμοκρασία δωματίου:
2,5 κιλά αλεύρι ειδικό για τσουρέκια
250 νωπή μαγιά
900 γρ.- 1.000 γρ ζάχαρη(ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε)
500 γρ. βούτυρο αγελαδινό
8 αυγά
400 γρ γάλα
2 φακ.μαχλέπι
2 φακ.κακουλέ
2 φακ. βανίλιας-πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μία πρέζα αλάτι
Έξτρα υλικά:
400 γρ. χλιαρό νερό για το προζύμι μας
3 κ.σ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι
Εκτέλεση:
Κάνουμε πρώτα το προζύμι μας:
Διαλύουμε τη νωπή μαγιά με 400 γρ. χλιαρό νερό, 3 κουτ.σουπ ζάχαρη και 100γρ αλεύρι.
Το αφήνουμε να αφρίσει για 10 με 15 λεπτά.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν!!
Ζεσταίνουμε το γάλα χωρίς να βράσει και το προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά και τη ζάχαρη.
Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, όλα τα μυρωδικά μας, το αλάτι και μετά ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στη λεκάνη.
Παράλληλα λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι ίσα ίσα να ζεσταθεί λίγο.
Ρίχνουμε το μισό βούτυρο μέσα στη λεκάνη και ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε το προζύμι μας με τη μαγιά που έχει ήδη αφρίσει, με πολλή προσοχή.
Κρατάμε το υπόλοιπο μισό βούτυρο για να μπορέσουμε να ζυμώσουμε το ζυμάρι μας με απαλές κινήσεις και χωρίς να μας κολλάει στα χέρια.
Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας, το αφήνουμε να φουσκώσει για 2 με 3 ώρες. Θέλει πολλή ξεκούραση και ζεστό περιβάλλον.
Μόλις διπλασιαστεί το ζυμάρι, το ξεφουσκώνουμε και με απαλές κινήσεις το αφήνουμε πάλι να ξαναφουσκώσει για άλλη μία ώρα.
Μόλις φουσκώσει πάλι, είναι έτοιμο για να το πλάσουμε σε μπάλες των 340 γρ. το κάθε κορδόνι, έτσι φτιάχνουμε 16 κορδόνια.
Βγαίνουν 8 μεγάλα τσουρέκια περίπου Το κορδόνι
Τα αλείφουμε με 2 κρόκους αυγών και με λίγο νεράκι.
Διακοσμούμε με αμύγδαλο φιλέ και σουσάμι.
Ψήνουμε στον αέρα στους 160-170 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά.
Καλή σας επιτυχία και Καλό Πάσχα σε όλους!!