Σε πρόσφατο ταξίδι μου στο Αίγιο δοκιμάσαμε μια μακαρονόπιτα super «διά χειρός» Έφης και ήταν μούρλια. Φωτογραφίσαμε την μακαρονόπιτα δίπλα στις σταφιδαποθήκες της παραλίας Αιγίου.
Το πιάτο είναι δημιούργημα της γνωστής αιγιώτισσας κεραμίστριας Νάντιας Στεφανοπούλου.
Η συνταγή δική σας.
Αυθεντική Mακαρονόπιτα
Από την Έφη Αποστολοπούλου, βραβευμένη μαγείρισσα, εστιατόριο Μελτέμι, Διγελιώτικα Αιγίου
Υλικά για 4-6 άτομα
500 γρ. μακαρόνια Νο 5
1 λίτρο φρέσκο γάλα
8 αυγά
350 γρ. τυρί φέτα, σπασμένη με το πιρούνι
150 γρ. τυρί γκούντα ή κασέρι ή γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
3 φύλλα έτοιμα χωριάτικα για πίτα ή φύλλα χειροποίητα
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε λίγο αλάτι και μετά από 1 λεπτό τα μακαρόνια, χωρίς να τα κόψουμε.
Βράζουμε για όσα λεπτά αναγράφονται στη συσκευασία και ένα λεπτό λιγότερο.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια αμέσως και τα τσιγαρίζουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο για 1 λεπτό, γυρίζοντάς τα με τη λαβίδα.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα μακαρόνια, το γάλα (αφού κρατήσουμε μια κούπα για το τελείωμα της πίτας) τα 6 αυγά, τα τυριά, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε ένα μεγάλο φύλλο και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Από πάνω βάζουμε ένα ακόμα φύλλο.
Ρίχνουμε το μείγμα μακαρονιών και καλύπτουμε την επιφάνεια της πίτας με τα φύλλα που περισσεύουν γύρω από το ταψί.
Καλύπτουμε την επιφάνεια με ένα μικρότερο φύλλο.
Χτυπάμε τα 2 αυγά με το γάλα που έχουμε κρατήσει με ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε την πίτα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50-60 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε κομμάτια.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μικρά μυστικά
Αν θέλεις μπορείς να κάνεις τη μακαρονόπιτα με πένες.
Το αλάτι το χρησιμοποιούμε με σύνεση γιατί τα τυριά είναι αλμυρά.