Σαλάτα πολίτικη
Οι Πολίτισες την «έφτιαχναν» πολύ συχνά. Επειδή τα περισσότερα πιάτα τους είχαν γλυκούτσικη γεύση η σαλάτα αυτή χάριζε αρμονία.
Πηγαίνει πολύ με ψητό κρέας του φούρνου και της σχάρας αλλά και με τα ψάρια. Είναι από τις αγαπημένες μου και η σαλάτα της Δέσποινας που μας έφτιαξε ήταν αρκούντως αναζωογονητική … απολαύστε την …
Σαλάτα πολίτικη
Από την Δέσποινα Ανδραλή – ιδιοκτήτρια του καλύτερου καταστήματος εστίασης στην Βόρεια Ελλάδα Αγιολί στη Θεσσαλονίκη https://agioli.gr/
Υλικά για 4 άτομα
1/2 λάχανο μέτριο
2 καρότα
1 πιπεριά Φλωρίνης τουρσί
1 ματσάκι σέλινο μόνο τα φύλλα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες χωρίς την πράσινη φύτρα
Αλάτι θαλασσινό
1 κ.σ. ξύδι από κρασί
1 λεμόνι , το χυμό του
50 ml. ελαιόλαδο
Πλένουμε το λάχανο, κρατάμε μερικά ωραία φύλλα για να σερβίρουμε μέσα την σαλάτα και το υπόλοιπο το ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε το λάχανο σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά μας ψιλοκομμένα.
Μαρινάρουμε την σαλάτα μας με το ξύδι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας με το χέρι μας.
Βάζουμε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο για να δροσίσουμε την σαλάτα μας και να αναδυθούν τα αρώματα.
Μετά από 15 λεπτά την βγάζουμε και την σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο μέσα στα ωραία φύλλα του λάχανου που κρατήσαμε.
Διακοσμούμε με φυλλαράκια μαιντανού και ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά.