Μπροστά σε ένα σαγανάκι γαρίδες κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί… Γίνονται πολύ εύκολα, μόλις 15 λεπτά αρκούν και αρέσουν πολύ. Το ούζο δίνει μια πινελιά που γεννά θαλασσινές αναμνήσεις. Η φέτα και η ντοματένια σάλτσα είναι όνειρο και το φρέσκο ψωμάκι must για βουτιές στην νόστιμη σάλτσα.
Ο Παναγιώτης είναι μαέστρος της θαλασσινής κουζίνας γιατί είναι και ο πρώτος ψαράς… όπως λέμε από το δίχτυ του στην κουζίνα του.
Λαχταριστές Γαρίδες σαγανάκι
Από τον Παναγιώτη Kυπριώτη, Μεζεδοπωλείο Μονόγραμμα, Ν. Ιωνία, Αθήνα
Υλικά για 4 άτομα
8 μεσαίες γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες
2 ντομάτες μεγάλες ώριμες, τριμμένες
200 – 250 γρ. τυρί φέτα
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο ή 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.σ αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ ζάχαρη
30 ml ούζο
1 πρεζα φρέσκο θυμάρι
1 πρεζα γλυκιά παπρικα
Για το φινίρισμα
Προαιρετικά μαϊντανό ψιλοκομμένο
Πιπεριές Φλώρινας, ψιλοκομμένες
Tρόπος παρασκευής
Πρώτα καθαρίζουμε το σώμα της γαρίδας, κρατώντας τα κεφάλια για νοστιμιά. Με κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε το έντερο που είναι στη ράχη της γαρίδας.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε αλάτι, πάπρικα και πιπέρι στις γαρίδες και τις ροδίζουμε στο ελαιόλαδο για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, γυρίζοντας προσεκτικά με τη λαβίδα.
Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι ή τα φρέσκα κρεμμυδάκια .
Αφήνουμε να σοταριστούν για 3 – 4 λεπτά.
«Σβήνουμε» με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Βγάζουμε τις γαρίδες σε πιατέλα, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε στο ίδιο τηγάνι την ντομάτα και τη ζάχαρη.
Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 6 -7 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να μελώσει.
Ξαναβάζουμε τις γαρίδες στη σάλτσα και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Βράζουμε για 1- 2 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τη φέτα σε κομμάτια, να λιώσει με τη ζέστη του τηγανιού.
Σβήνουμε τη φωτιά.
Επιλεκτικά πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
Σερβίρουμε τις γαρίδες σαγανάκι σε πιατέλα και δίπλα έχουμε ψητά ψωμάκια.