Ροξάκια σπιτικά – Τα γλυκάκια που αρέσουν σε όλους

Ελένη Σιδηροπούλου
Ελένη Σιδηροπούλου

Καλημέρα σας αγαπητοί φίλες και φίλοι του Έμβολος. Σήμερα σας έχω μια κλασική γλυκιά γεύση που είμαι σίγουρη πως είναι γνωστή στον καθένα σας. Ένα γλυκό των Χριστουγέννων και όχι μόνο, αφού τρώγεται όλο τον χρόνο και σε κάθε περίσταση. Ένα γλυκό παραδοσιακό και πολύ αγαπημένο των παιδικών μας χρόνων.

Μικρή στο σχολείο, έτρεχα πρώτη στο διάλειμμα να προλάβω το κυλικείο για να αρπάξω πριν εξαφανιστεί το αγαπημένο μου …ΡΟΞ!!

Ροξάκια σπιτικά 6

Ροξάκια σπιτικά

Από την Ελένη Σιδηροπούλου

Υλικά για τη ζύμη:

1 ποτήρι του νερού ηλιέλαιο

1 ποτήρι του νερού χλιαρό  γάλα

2 αυγά

30 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

2 βανίλιες

3 κ.γ. κακάο (για το εσωτερικό μέρος)

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

600 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε:

700 γρ. νερό

800 γρ. ζάχαρη

1 κ.σ. μέλι

1 Στικ κανέλας

Φλούδα από ένα πορτοκάλι

Ροξάκια σπιτικά 7

Εκτέλεση:

Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ενεργοποιείται. Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά μαζί, δηλαδή το ηλιέλαιο, τα αυγά και την ενεργοποιημένη μαγιά με το γάλα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, για μισή ώρα περίπου.

Χωρίζουμε το 1/3 της ζύμης και προσθέτουμε σε αυτό, το κακάο μας. Ζυμώνουμε και χωρίζουμε τη λευκή ζύμη σε 3 ίσες μπάλες. Και σε 3 μικρότερες μπάλες τη σοκολατένια ζύμη μας, στις οποίες έχουμε προσθέσει το κακάο.

Ροξάκια σπιτικά 3

Με έναν πλάστη ανοίγουμε σε μακρόστενο φύλλο τη λευκή ζύμη, ενώ τη σοκολατένια ζύμη με το κακάο την κάνουμε σε σχήμα κορδονιού. Τη βάζουμε κατά μήκος της ζύμης και τυλίγουμε σε ρολό.

Ροξάκια σπιτικά 4

Κόβουμε το ρολό σε ίσα κομμάτια, τα πατάμε λίγο με το χέρι και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Τα αφήνουμε για άλλο ένα μισάωρο να φουσκώσουν πάλι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε το σιρόπι μας.

Ροξάκια σπιτικά 2

Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας, το μέλι και τη φλούδα του πορτοκαλιού να βράσουν για 5 λεπτά μόνο.

Ροξάκια σπιτικά 8

Προσθέτουμε τα κρύα ροξάκια στο ζεστό σιρόπι.

Ροξάκια σπιτικά

Αφήνουμε τα ροξάκια μέσα στο σιρόπι για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να το απορροφήσουν όλο.

Ροξάκια σπιτικά 5

Καλή σας απόλαυση!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τρίτη 16-11-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 16 Νοεμβρίου 2021