Οι αγαπημένοι λαχανοντολμάδες, ένα εμβληματικό πιάτο της Ανατολής -αλλά και της πατρίδας μας- είναι η μεγάλη μου αδυναμία!
Γίνονται εκπληκτικά νόστιμοι, αξίζει να τους φτιάξετε και να δικαιωθείτε απολαμβάνοντάς τους. Εγώ θα σας δείξω έναν εντελώς διαφορετικό και συνάμα πολύ πιο εύκολο τρόπο. Και να σας πω την αλήθεια, στο φούρνο γίνονται ακόμα πιο νόστιμοι.
Σας δίνω όλη τη διαδικασία, που ακολουθούμε:
Πρώτα όμως σας έχω ένα μυστικό. Οι περισσότεροι βράζουν ολόκληρο το λάχανο και μετά βγάζουν προσεκτικά τα φύλλα. Σας προτείνω ένα πιο εύκολο τρόπο. Κόβουμε πρώτα όλα τα φύλλα και μετά τα βάζουμε σε νερό που βράζει μόνο για 3 λεπτά! Μετά τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Κατόπιν κάνουμε τη γέμιση.
Λαχανοντολμάδες στο φούρνο
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά:
1 μεγάλο lάχανο αφράτο και ελαφρύ
2 φλυτζάνι ρύζι γλασσέ
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 καρότο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
μπούκοβο
ρίγανη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ζωμό κρέατος
100 γρ. ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι νερό των 250γρ.
Εκτέλεση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι μας με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το ρύζι μας ώσπου να γυαλίσει για 2 λεπτά, βάζουμε τον κιμά μας και σιγά σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά μας.
Στο τέλος προσθέτουμε το νεράκι μας και όλα αυτά μόνο για 5 λεπτά, ίσα ίσα να μισοψηθούν όλα τα υλικά μας.
Αφήνουμε λίγο τη γέμιση μας να κρυώσει.
Όταν κρυώσουν και τα φύλλα μας, βάζουμε στην παλάμη μας ένα φύλλο και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση και το τυλίγουμε.
Τα τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
Προσθέτουμε στους λαχανοντολμάδες αρκετό νερό, λάδι, αλάτι, πιπέρι και 1 ζωμό κρέατος.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, ανάλογα με το φούρνο μας, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Για την κρέμα τώρα χρειαζόμαστε:
50 γρ. βούτυρο
80 γρ. κορν φλάουρ
500 γρ. ζωμό κρέατος ή ζουμί από τους λαχανοντολμάδες
πιπέρι
αλάτι
2 κρόκους αυγών
2 λεμόνια
ξύσμα από ένα λεμόνι
Όλα αυτά τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με τη σειρά που σας τα γράφω. Ψήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας για 5 λεπτά περίπου, σε μέτρια φωτιά. Περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω από τους λαχανοντολμάδες.
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!