Ζυγούρι λεμονάτο με πατάτες – Γεύση κατευθείαν από τον Όλυμπο!

Ζυγούρι λεμονάτο με πατάτες
Σταύρος Τσαλαμπούνης
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Μια γεύση με υπογραφή από τον Όλυμπο, το βουνό των θεών! Για όσους δε γνωρίζουν τί είναι ζυγούρι, είναι αρνί ενός χρόνου και πάνω, περίπου 15 κιλά βάρους.

Το κρέας του είναι μεν πιο δύσκολο να βράσει, αλλά το αποτέλεσμα τελικά σε ανταμείβει γιατί γίνεται πεντανόστιμο. Στα Πριόνια του Ολύμπου μαζί με την φασολάδα θα πάρουμε και το ζυγούρι μας, είναι το σημείο σταθμός όπου θα βρεις ατόφια τη μυθική αυτή συνταγή.

Άγιος Παντελεήμονας Πιερίας
Άγιος Παντελεήμονας Πιερίας

Ανάλογα θα τη συναντήσεις και στον Παλιό Άγιο Παντελεήμονα, όπου θα τη δεις να ηγείται στη λίστα μενού σε όλα τα γραφικά ταβερνάκια. Το ίδιο και στα γύρω χωριά Λιτόχωρο, Δίον και Καρίτσα, σίγουρα θα βρεις εκλεκτό ζυγούρι στη γάστρα αλλά και στη σούβλα!

Ζυγούρι λεμονάτο με πατάτες 2

Ζυγούρι λεμονάτο με πατάτες

Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη Παραδοσιακό μάγειρα

Υλικά (για τρεις μερίδες):

750 γρ. ζυγούρι σπάλα σε μερίδες

10 πατάτες

2 κρεμμύδια μεγάλα σε χοντρές φέτες

1 κρεμμύδι για το βράσιμο

2 σκελίδες σκόρδο

2 καρότα

2 λεμονιών χυμό

2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

μιξ μπαχαρικών για κρέας

Το μεγάλο μυστικό: Κλιματόβεργες στην γάστρα κάτω. Σε όλα τα κρεατικά που έχουν σχέση με αρνί να το τηρείτε ευλαβικά. Το αποτέλεσμα της γεύσης θα σας εκπλήξει.

Ζυγούρι λεμονάτο με πατάτες 1

Εκτέλεση:

Βράζουμε το κρέας με ένα κρεμμύδι τουλάχιστον για 2 ώρες (εγώ το έβρασα από βραδύς στη σόμπα) Προσθέτοντας λίγο αλάτι προς το τέλος.

Ξεκινάμε την διαδικασία.

Στραγγίζουμε και αφαιρούμε το κρεμμύδι.

Στην γάστρα τις  κλιματόβεργες και το κρέας.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε ζωμό από μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιών και το μιξ μπαχαρικών.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα.

Στην γάστρα όλα μαζί όπου υπάρχει ήδη το κρέας.

Ζυγούρι λεμονάτο με πατάτες 3

Σκεπάζουμε τη γάστρα και σε προθερμασμένο φούρνο θα χρειαστεί τουλάχιστον μιάμιση ώρα. Την τελευταία μισή ώρα ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να ροδίσει το φαγητό μας.

Ζυγούρι λεμονάτο με πατάτες 4

Εννοείται ένα καλό κρασάκι για συνοδεία είναι ό,τι πρέπει.

Ζυγούρι λεμονάτο με πατάτες 5

Θα ήταν βέβαια πολύ καλύτερα να το απολαμβάναμε στο βουνό των θεών, αλλά θα γίνει κι αυτό πρώτα ο Θεός!

Προηγούμενο άρθροΟ καιρός στη χώρα για σήμερα Δευτέρα 28-11-2022
Επόμενο άρθροΗμαθία: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων “Βέροια” και “ΚΕΡΚΙΔΑ”