Καλημέρα γλυκό μου παρεάκι. Έτοιμα λοιπόν και τα δικά μου ψωμάκια, μόλις τα έβγαλα ζεστά και ευωδιαστά, ό,τι πρέπει για τις μέρες τις καραντίνας.
Δεν σας κρύβω πόσο ενθουσιασμένη είμαι, δεν υπάρχουν λόγια να σας το περιγράψω.. Νομίζω πως μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, όπως λέει η γνωστή κινέζικη παροιμία! Αφράτα πεντανόστιμα γαλλικά μπαγκετάκια που ταιριάζουν απόλυτα στις δικές μας, τις ελληνικές, γευστικές προτιμήσεις.
Ομολογώ ότι ίσως είναι τα καλύτερα ψωμιά που έφτιαξα ποτέ μου τραγανά από έξω, αφράτα από μέσα. Όταν τα φτιάξετε θα με θυμηθείτε, θα εξαφανιστούν στο λεπτό!
Η συνταγή δική σας.
Γαλλικές μπαγκέτες
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά:
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
400 γρ. χλιαρό νερό, όχι καυτό
και λίγο λάδι στα χέρια!
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μία λεκάνη λίγο από το χλιαρό νεράκι, περίπου 100γρ. με τη μαγιά και τη ζάχαρη και 100γρ. από το αλεύρι μας. Και αυτό μέχρι να αρχίσει να ενεργοποιείται η μαγιά μας, περίπου μισή ώρα.
Κατόπιν ρίχνουμε και ζυμώνουμε με πολύ απαλές κινήσεις και τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με την ενεργοποιημένη μαγιά μας και αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι μας για περίπου δύο ώρες. Ή αν θέλουμε ακόμα καλύτερα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα 12ωρο.
Εγώ τα ζύμωσα χθες το βράδυ και τα έφτιαξα μετά από ένα 24ωρο! Όσο πιο πολύ κάθεται το ζυμαράκι μας και ξεκουράζεται, τόσο το καλύτερο.
Αφού ετοιμαστεί το ζυμαράκι μας, κάνουμε με απαλές κινήσεις και άλλα διπλώματα. Και δίνουμε το σχήμα της γαλλικής μπαγκέτας. Χωρίζουμε το ζυμαράκι μας σε τρία μέρη.
Ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς στον αέρα και βάζουμε στο κάτω μέρος ένα ταψάκι με μπόλικο νερό, για να έχει υγρασία ο θάλαμος. Μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος αφήνουμε τις μπαγκέτες να ξεκουραστούν άλλη μισή ώρα. Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Μετά βγάζουμε το ταψάκι με το νερό και βάζουμε τις μπαγκέτες στο κάτω μέρος του φούρνου για 5 λεπτά, για να πάρει λίγο χρώμα και από κάτω.
Καλή σας επιτυχία!!