Κουλούρια Θεσσαλονίκης. Γεύση ασυναγώνιστη και όνομα βαρύ σαν ιστορία!

Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Ελένη Σιδηροπούλου
Από την Ελένη Σιδηροπούλου

Κουλούρια, ιδανικά για την περίοδο της Νηστείας και όχι μόνο.

Είτε για το πρωινό μας, άλλοτε για απογευματινό σνακ, ακόμα και για το βραδινό μας για πιο ελαφρύ γεύμα. Γενικότερα για όλες τις ημέρες και ώρες! Ποιος δεν έχει ακούσει και δεν έχει λαχταρήσει το ξακουστό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Χιλιοειπωμένο, άλλες τόσες φορές τραγουδισμένο, καιρός είναι να το γευτούμε κιόλας και μάλιστα σπιτικό, ζεστό κι αφράτο!

Ένα κουλούρι με μπόλικο σουσάμι, τραγανό από έξω και πολύ μαλακό από μέσα!

Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Υλικά για το ζύμωμα:

1 κιλό σκληρό αλεύρι

1,5 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. μέλι

2 φακελάκια μαγιά ξηρή

500 γρ. χλιαρό νερό

Για τελική φάση:

500 γρ. νερό

100 γρ. ζάχαρη

200 γρ. σουσάμι

Κουλούρια Θεσσαλονίκης 3

Εκτέλεση:

  • Ζυμώνoυμε πολύ καλά βάζοντας λίγο λαδάκι στα χέρια, ώσπου να γίνει μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
  • Κουλούρια Θεσσαλονίκης 2Αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.
  • Πατάμε στη μέση και ξεφουσκώνουμε, κάνοντας ένα ακόμα ζύμωμα και πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε τα κουλούρια μας.
  • Πλάθουμε τα κουλούρια, τα βουτάμε πρώτα σε ζαχαρόνερο και μετά τα βάζουμε σε ένα πιάτο με σουσάμι.
  • Αφήνουμε να φουσκώσουν μισή ώρα ακόμα και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για μισή ώρα περίπου.
  • Βγαίνουν 18 κουλούρια των 90 γραμμαρίων.
  • Καλή επιτυχία σε όλους!

Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε όλο τον κόσμο, με Υγεία πάνω από όλα!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Σάββατο 26-12-2020
Επόμενο άρθροΤούρτα Αμυγδάλου σπιτική – Πιο εύκολη δεν γίνεται