Θα τη συναντήσετε με διάφορα ονόματα όπως Κασιόπιτα ή τεμπελόπιτα ή αλευρόπιτα.
Ήταν η πρώτη μας εξόρμηση στα Ζαγοροχώρια, μετά το προμήνυμά μας στην Αγία Παρασκευή. Το τοπίο πάνω από το φαράγγι του Βίκου (σ.σ. κατέχει περίοπτη θέση στο βιβλίο Γκίνες) κυριολεκτικά μαγευτικό!
Καθίσαμε για φαγητό στην ξακουστή ταβέρνα της Κικίτσας στο Μονοδένδρι με εξέχουσα σπεσιαλιτέ την Κασιόπιτα.
Την απολαύσαμε με την ψυχή μας! Έκτοτε όποτε πηγαίνουμε την ψάχνουμε και σε άλλα χωριά (Τσεπέλοβο, Αρίστη, Πάπιγκο). Αναζήτησα τη συνταγή και πλέον τη φτιάχνω αρκετά συχνά για την οικογένειά μου. Με απλά υλικά και προ πάντων υγιεινά!
Κασιόπιτα
από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
3 κούπες αλεύρι
300 γραμμάρια τυρί φέτα
100 γραμμάρια βούτυρο
2 αβγά
αλάτι
ελαιόλαδο
2 ½ ποτήρια χλιαρό νερό
Εκτέλεση:
Αλείφουμε το ταψί με λίγο βούτυρο και το βάζουμε στο φούρνο να ζεσταθεί (..μικρά μυστικά).
Φτιάχνουμε τη ζύμη αραιή (σαν χυλό) και τη στρώνουμε στο ταψί.
Έπειτα το τυρί από πάνω σε κομματάκια τριμμένα και το βούτυρο επίσης σκορπίζοντας σε διάφορα σημεία.
Τοποθετούμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου (εγώ θα πρότεινα στα τελευταία 20 λεπτά μόνο αντίσταση από την κάτω πλευρά γίνεται τραγανή).
Σερβίρουμε με γιαούρτι της αρεσκείας μας.
Καλή όρεξη!