Συνταγή: Καρυδόπιτα βουνίσια – γλυκιά δημιουργία της γιορτής

Καρυδόπιτα βουνίσια

ΓΛΥΚΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΕΥΣΗ ΟΝΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΒΟΥΝΙΣΙΑ

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Εποκοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια πεντανόστιμη και εύκολη καρυδόπιτα που θα την απολαύσουν μικροί και μεγάλοι. Συμπληρώνει αρμονικά το γιορτινό τραπέζι και δε θα μείνει περίσσευμα για κανένα…

Φροντίστε λοιπόν να μη μείνει κανείς παραπονεμένος.

 

Η συνταγή δική σας.

Καρυδόπιτα βουνίσια

Από την ξακουστή μαγείρισσα Eυαγγελία Καλαιτζάκη, Ζαρός Κρήτης

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

3 ποτήρια καρύδια χονδροκομμέναΚαρυδόπιτα βουνίσια 3

3 ποτήρια φρυγανιά τριμμένη

12 αυγά

2 ποτήρια ζάχαρη καστανή

½ φλιτζάνι γάλα πρόβειο φρέσκο

½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλάκι γαρύφαλλο

1 κουταλάκι κανέλα

1 μπεϊκιν πάουντερ

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 ποτηράκι λικέρ πορτοκάλι

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ½ ποτήρι νερό

Χυμό από μισό λεμόνι

λίγο από φλούδα λεμονιού

1 ξύλο κανέλας

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να “αφρατέψουν”. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το καρύδι, το μπεϊκιν, το ξύσμα, το γαρίφαλο και τη κανέλα.

Καρυδόπιτα βουνίσια 2Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίγμα με τα αυγά.

Ανακατεύουμε προσεκτικά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο μίγματα και σιγά σιγά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας ελαφρά.

Βάζουμε την καρυδόπιτα σε ένα ταψί που έχουμε πριν λαδώσει και περάσει με αλεύρι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο  για 45 λεπτά. Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι μας.

Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά και ανακατεύουμε μέχρι να «δέσει».

Το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αυτό είναι το μυστικό της καρυδόπιτας.

«Σιροπιάζουμε» την καρυδόπιτα ζεστή ακόμα και το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο.

 

Προηγούμενο άρθροΤα παιδιά παύουν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη στην ηλικία των οκτώ έως εννέα ετών, σύμφωνα με διεθνή έρευνα
Επόμενο άρθροΠλατύ: “Μπακαλόγατος”- Εγκαίνια του νέου Σούπερ Μάρκετ. (Βίντεο-φωτό)