Η γάστρα «χαρίζει» ξεχωριστή νοστιμιά στο φαγητό. Από παλιά το κοτόπουλο στο φούρνο με το ρύζι ή με κριθαράκι ήταν το Κυριακάτικο φαγητό της οικογένειας.
Πολύ χάρηκα, που η αγαπημένη μου φίλη η Φωτεινή μου έκανε τη χάρη να το φτιάξει και όλοι ευχαριστηθήκαμε. Το ρύζι ήταν τοπικό από τον Συνεταιρισμό της Χαλάστρας και το κοτόπουλο χωριάτικο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπούτι κοτόπουλο ή στήθος ανάλογα τις προτιμήσεις σας.
Πασπαλίζουμε με διάφορα πιπέρια αλλά αν θέλουμε κάνουμε και ένα χαρμάνι με τα αγαπημένα μας τυριά.
Μια πράσινη πλούσια σαλάτα και ένα ποτηράκι κρασί δένει αρμονικά.
Κοτόπουλο με ρύζι κοκκινιστό στη γάστρα
Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη, περίφημη μαγείρισσα και βοτανολόγο
Υλικά
8 μπούτια κοτόπουλο
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 φλιτζάνια τσαγιού, μακρύκοκκο ρύζι
4 φλιτζάνια τσαγιού χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος
1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη
1 κ.σ. ζάχαρη
8 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό κότας, ζεστό
1 ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο ή ροδίτη
1 κ.γ. κανελογαρύφαλο, σε σκόνη
Μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος Παρασκευής
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνουμε.
Σε κατσαρόλα πλατιά ζεσταίνουμε 8 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο γυρίζοντάς το με λαβίδα. Το αφήνουμε 6 λεπτά από την μια μεριά και 4 λεπτά από την άλλη.
Σε μια πιατέλα βάζουμε το κοτόπουλο.
Στη κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το ντοματοπολτό, τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, τα κανελογαρύφαλα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ζωμό κότας και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 180ο C και βάζουμε τη γάστρα να ζεσταθεί.
Την βγάζουμε, με προσοχή από το φούρνο και βάζουμε το κοτόπουλο και από πάνω ρίχνουμε το ντοματοχυμό.
Περιμετρικά ρίχνουμε το ρύζι.
Προσθέτουμε και το ζωμό κότας και κλείνουμε τη γάστρα.
Ψήνουμε στους 200ο C για 35-40 λεπτά.
Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε το ρύζι.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό και ανακατεύουμε.
Λίγο πριν το τέλος ανοίγουμε προσεκτικά το καπάκι της γάστρας και ανάβουμε λίγο το γκριλ να πάρει ωραίο χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο τη γάστρα και την αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.