Γκουακαμόλε, μια κρέμα αβοκάντο «πειρασμός» – Γεύση και ευζωία

Το αβοκάντο είναι γνωστό από την εποχή των Ατζέκων και είναι ένα φρούτο που πλημμυρίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Πρόκειται για φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας, αφού περιέχει βιταμίνη C και Ε, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που μειώνουν την κακή χοληστερίνη και βελτιώνουν την καλή. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φολικό οξύ και κάλιο.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα -Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τελευταία καλλιεργείται με μεγάλη επιτυχία στη Κρήτη, όμως η ποσότητα είναι μικρή.

Η κρέμα αβοκάντο είναι πολύ νόστιμη και το μοσχολέμονο ή λεμόνι, της πάει πολύ. Κάποιοι συνηθίζουν να βάζουν και κρέμα βαλσάμικου.

Μια ωραία ιδέα είναι να βάλουμε την κρέμα αβοκάντο στο ίδιο το φρούτο.

Με το μαύρο ψωμί «δένει» αρμονικά όπως και με αυγό βραστό,  ξηρούς καρπούς και τα σπυριά ροδιού.

Το εστιατόριο του Vrahos Hotel

Σαν ντιπ σερβίρεται και με νάτσος έτσι «προσφέρεται» για ένα εξωτικό ταξίδι… μέχρι το Μεξικό … και τους Ατζέκους.

Γκουακαμόλε, μια κρέμα αβοκάντο «πειρασμός»

Από τη Μαρία Τζώρτζη, ξενοδοχείο Vrahos, Φολέγανδρος

Υλικά

2  μέτρια αβοκάντο

1 μικρό κόκκινο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 πράσινο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

1-2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένο

χυμός από 2 μοσχολέμονα (lime) ή λεμόνια

ξύσμα από ένα μοσχολέμονο ή λεμόνι

1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1 κ.γ. τζίτζερ φρέσκο, τριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά τα αβοκάντο κόβουμε στη μέση.

Αφού βγάλουμε το κουκούτσι, με το κουτάλι αφαιρούμε όλη τη σάρκα του αβοκάντο και κρατάμε το γύρω του φρούτου.

Το περιεχόμενο του αβοκάντο, δηλαδή τη σάρκα, τη βάζουμε σε μια λεκάνη.

Προσθέτουμε  το ξερό κρεμμύδι, το κρεμμυδάκι και το σκόρδο.

Περιχύνουμε με το χυμό και το ξύσμα από τα μοσχολέμονα και βάζουμε και τον μαϊντανό.

Πολτοποιούμε το μείγμα στο μπλέντερ.

Βάζουμε το μίγμα σε μπολ και σκεπάζουμε με διαφάνεια και το βάζουμε στο ψυγείο να δροσίσει για 1 ώρα τουλάχιστον.

Στη φλούδα του αβοκάντο βάζουμε τη κρέμα γκουακαμόλε.

Δίπλα βάζουμε τα λεμόνια και τα μοσχολέμονα.

Σε μπολ βάζουμε τα ψωμάκια που έχουμε ψήσει στο γκριλ πασπαλισμένα με αρωματικά.