Πιπεροτυροπιτάκια μοναστηριακά – Αυθεντική συνταγή από την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας

Σε ένα τόπο υπέροχο μέσα στο δάσος του βουνού Παγγαίου, προσεγγίσαμε την περίφημη Μονή της Παναγιάς Εικοσιφοίνισσας, που ιδρύθηκε το 453 μ.Χ και είναι από τα παλαιότερα προσκυνήματα των Βαλκανίων.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Φανταστείτε το Άγιο Όρος δημιουργήθηκε 500 χρόνια μετά.  Η Μονή περιβάλλεται από ψηλά τείχη. Μόλις διαβούμε την τοξωτή πύλη της μπαίνουμε στην εντυπωσιακή αυλή βλέπουμε το ψηλό καμπαναριό με το ρολόι, θαρρείς παραμυθένιο και το απίθανο καθολικό αφιερωμένο στα Εισόδεια της Θεοτόκου. Ο ρυθμός του σταυροειδής με τρούλους που στηρίζονται σε τέσσερεις τεράστιους μαρμάρινους κίονες. Οι θόλοι του εξωνάρθηκα αγιογραφημένοι με παραστάσεις από την Αποκάλυψη.

Ο εσωνάρθηκας με αγιογραφίες Αγίων. Το τέμπλο ξυλόγλυπτο του 1781, εκπληκτικής τέχνης καμωμένο από Χιώτες ξυλογλύπτες, που εργάστηκαν σκληρά 22 χρόνια για να τελειοποιήσουν το τέμπλο και να ενθέσουν εκεί  τη θαυματουργή «Αχειροποίητη» εικόνα της Παναγιάς, που ευλαβικά προσκυνούν χιλιάδες χριστιανοί από όλο τον κόσμο.

Ι Μονή Παναγιά της Εικοσιφοίνισσας
Η περίφημη ιστορική μονή της Παναγιάς της Εικοσιφοίνισσας

Θεωρείται το ωραιότερο τέμπλο των Βαλκανίων με  πλούσιες απεικονίσεις της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης και χρώματα θαυμαστά. Στο απίθανο δάπεδο από μάρμαρα της περιοχής αναζητείστε «τα αποτυπώματα» της μπότας και του όπλου του βούλγαρου αξιωματικού που αποπειράθηκε να συλήσει την εικόνα της Παναγιάς και κτυπήθηκε «σαν από κεραυνό»… αφήνοντας τα ίχνη του. Οι φιλόξενες μοναχές θα σας προσφέρουν  σαν «ευλογία» τα απίθανα γλυκάκια φοινίκια που φτιάχνονται στο φούρνο τους, είναι νηστίσιμα και πολύ νόστιμα. Οι μοναχές φημίζονται και για την μαγειρική τους και τα τυράκια τους είναι απίθανα. Η φροντίδα είναι έκδηλη σε ότι φτιάχνουν. Δοκίμασα γεύσεις παραδείσιες και σας παρουσιάζω μια από αυτές που μου έφτιαξαν στα γρήγορα…

Οι λόγοι της χαρισματικής γερόντισσας Αλεξίας μου έδωσαν δύναμη… αξίζει να οργανώσετε για εκεί μια «απόδραση» προσκυνηματική και όχι μόνον…

Πιπεροτυροπιτάκια μοναστηριακά 2

Πιπεροτυροπιτάκια μοναστηριακά

Υλικά

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο

300 ml χλιαρό νερό από την πηγή

1 κ.σ. θαλασσινό αλάτι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2κ.γ. ξίδι από λευκό κρασί

Πιπεροτυροπιτάκια μοναστηριακά 1

Για τη γέμιση

1 κιλό φέτα του μοναστηριού τριμμένη

350 γρ. κόκκινες πιπεριές, σε κυβάκια

1 πρέζα πιπέρι

1 φρέσκο αβγό

1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

Πιπεροτυροπιτάκια μοναστηριακά 3

Τρόπος παρασκευής

  • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και στη μέση ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το νερό, το ξίδι και το αλάτι. Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να ξεκολλά η ζύμη από τα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30λεπτά.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμειγνύοντας σε μπολ όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη και τα ανοίγουμε σε ορθογώνια φύλλα στο ύψος της παλάμης μας. Στη μέση κάθε φύλλου βάζουμε 1 κουταλάκι γέμιση και τυλίγουμε σαν μπουρέκι. Σημείωση: Μπορούμε να τα τυλίξουμε και σε σχήμα σαλιγκαριού, αν προτιμάμε.
  • Βάζουμε τις πιπεροτυρόπιτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις περνάμε με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τις πιτούλες μας να κρυώσουν χωρίς να τις σκεπάσουμε, για να παραμείνουν τραγανές.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 15 Μαρτίου 2024