Φρέσκα ή κατεψυγμένα είναι καλοδεχούμενα όλες τις εποχές του χρόνου. Οι θερμίδες είναι ελάχιστες και τα ευεργετήματα για τον οργανισμό μας πολλά. Τα 100γρ. δίνουν μόνο 31 θερμίδες και είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, πρωτεΐνες. Βιταμίνες C, K, ασβέστιο, μαγγνήσιο, μαγγάνιο.
Πρέπει να τα προτιμάμε σε περιόδους νηστείας, εγκυμοσύνης αφού έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Τα πιο νόστιμα φασολάκια τα είχα δοκιμάσει στη Λήμνο βέβαια ήταν φρεσκότατα αφού μόλις είχαν κοπεί από το χωράφι … ακόμα θυμάμαι τη νοστιμιά τους. Τις νέες κοπέλες στο νησί της λένε «κοριτσούδες» έτσι άλλωστε ονομάτισα και τη συνταγή για να ευχαριστήσω την κοριτσούδα που μου την ετοίμασε.
Εσείς αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα δοκιμάστε τα γιατί ίσως θέλουν λιγότερο μαγείρεμα.
Φασολάκια με πατάτες κοκκινιστά «της κοριτσούδας»
Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη, βοτανολόγο και δεινή μαγείρισσα
Υλικά
1 κιλό φρέσκα πλατιά φασολάκια ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
4 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 πιπεριές κόκκινες κέρατο, κομμένες σε κομμάτια
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τα φασολάκια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.
Σε κατσαρόλα βάζουμε την μισή ποσότητα ελαιόλαδου να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Το αφήνουμε να σοταριστεί για 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πατάτες, τις πιπεριές και τα φασολάκια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε και τις ντομάτες και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά τότε ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Αν δούμε ότι το φαγητό μας δεν έχει υγρά προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν σερβίρουμε.
Το τυρί φέτα δένουν αρμονικά με τα φασολάκια και το φρέσκο ψωμάκι απαραίτητο…