Η σημασία της νηστείας και τα οφέλη της

nistisima

Η νηστεία αποτελεί για μας προσωπική υπόθεση. Πέρα από τους άγραφους νόμους της θρησκείας, το πώς και το πότε θα γίνει είναι δική μας επιλογή.

Το ρήμα νηστεύω προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη- και το αρχαιοελληνικό ρήμα εσθίω (=τρώω) που σημαίνει απέχω από την τροφή, δηλαδή δεν τρώω.

Διαιτολόγος Αγγελική Σαρρή
Αγγελική Σαρρή, Διαιτολόγος, Σκιάθος

Γι’ αυτό και η φιγούρα της κυρά-Σαρακοστής που έχουμε στο μυαλό μας από τα σχολικά μας χρόνια, απεικονίζεται ως μια γυναίκα με 7 πόδια* η οποία δεν έχει στόμα, θέλοντας έτσι να τονίσει την σημασία της νηστείας.

Άλλοι απέχουν μόνο από το κρέας, με ταυτόχρονη κατανάλωση γαλακτοκομικών και αυγών(γαλακτο-αυγο-χορτοφάγοι). Άλλοι απέχουν από όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (αυστηρά χορτοφάγοι) και άλλοι πάλι νηστεύουν μόνο κατά το διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας ή και καθόλου.

*(όσες και οι εβδομάδες της Σαρακοστής)

 Η νηστεία ή αλλιώς αυστηρή χορτοφαγία έχει πολλαπλά οφέλη. Συμβάλλει  στη μείωση της κακής  χοληστερόλης(LDL), στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μείωση  του κινδύνου της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, πρόληψη του καρκίνου, πρόληψη της οστεοπόρωσης και στην καλή υγεία της καρδιάς.

Διατροφικά, η νηστεία είναι μία πολύ καλή μέθοδος αποτοξίνωσης του οργανισμού μας. Αποτελεί ένα διατροφικό μοντέλο αρκετά όμοιο με αυτό της  μεσογειακής διατροφής.

Η αποχή από το κρέας μας «αναγκάζει» να στραφούμε σε πιο υγιεινές συνήθειες (περισσότερα λαδερά φαγητά, όσπρια, ψάρια, θαλασσινά).

Τέλος, είναι σύμμαχος στην απώλεια κάποιων περιττών κιλών και στην βελτίωση του λιπιδαιμικού μας προφίλ, καθώς τα νηστίσιμα-χορτοφαγικά φαγητά έχουν χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Οι πειρασμοί  είναι πολλοί και είναι εύκολο να ξεφύγει κανείς με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού ή ψωμιού ή νηστίσιμων τροφών όπως οι ελιές, το ταχίνι, ο ταραμάς, οι ξηροί  καρποί κ.α.

“Με ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, ισχυρή θέληση και καλή ψυχολογία, μπορούμε να  έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα φτάνοντας στο στόχο που εμείς επιθυμούμε. Καλή Σαρακοστή σε όλους!”

 

Η διαιτολόγος Αγγελική Σαρρή σπούδασε διαιτολογία- διατροφολογία στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Θεσσαλονίκη. Το Διαιτολογικό Γραφείο δραστηριοποιείται  στη Σκιάθο και δρα με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.

Προηγούμενο άρθροΦασολάκια κοκκινιστά με πατάτες «της κοριτσούδας» – Νόστιμο και πανεύκολο πιάτο της ελληνικής γης
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Επίσκεψη του Μιχάλη Χαλκίδη στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου. – βίντεο – φωτό