Την Καθαρά Δευτέρα πάντα στη θύμισή μου έρχεται η θεία Λιλίκα, περίφημη μαγείρισσα με καταγωγή από την Πόλη.
Η παρασκευή της ταραμοσαλάτας ήταν ιεροτελεστία και έφτιαχνε τεράστιες ποσότητες προκειμένου να εφοδιάσει όλη την οικογένεια και τους φίλους. Κάθε Καθαρά Δευτέρα περιμέναμε τις καυτές λαγάνες που έφερνε ο θείος, ο σύζυγος της Λιλίκας και γινόταν μάχη…
Πάντα της άρεσε το φινίρισμα στο πιάτο έτσι τηγάνιζε φύλλα μαϊντανού. Οι ελιές και τα μακεδονίτικα τουρσιά ήταν συνοδευτικά και για γλυκιά επίγευση χαλβάς από τη Δράμα…
Έχω υιοθετήσει τη συνταγή της και όταν βρίσκομαι στο σπίτι, λίγο σπάνιο… την φτιάχνω και τη χαίρομαι…
Νοσταλγικές αναμνήσεις…
Η ταραμοσαλάτα της θείας Λιλίκας
Υλικά
6 μέτριες βρασμένες πατάτες, με τη φλούδα τους
Μισή σελινόριζα, καθαρισμένη
4 κ.σ. λευκός ταραμάς
2 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
Φρέσκο χυμό από 1 λεμόνι ή περισσότερο
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο εκλεκτό ή καλαμποκέλαιο
Νερό εμφιαλωμένο
Λίγο ούζο επιλεκτικά
Για το φινίρισμα
Μαϊντανός τηγανιτός
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες αφού τις πλύνουμε καλά με το βουρτσάκι και ρίχνουμε νερό μέχρι να τις σκεπάσει. Βράζουμε μέχει να μαλακώσουν αρκετά.
Σε μικρότερη κατσαρόλα βράζουμε τη σελινόριζα μέχρι να μαλακώσει.
Σουρώνουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις βάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τη σελινόριζα. Τις κτυπάμε να λιώσουν και προσθέτουμε.
Τον ταραμά, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια κα το χυμό λεμονιού.
Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και σιγά σιγά ρίχνουμε το ελαιόλαδο με ροή κλωστής έχοντας σε λειτουργία το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα. Χρειάζεται προσοχή για να «μην κόψει» η ταραμοσαλάτα.
Προσθέτουμε και λίγο νερό για να είναι βελούδινη η υφή της ταραμοσαλάτας.
Οι μικρασιάτισσες έβαζαν και λίγο ούζο για άρωμα.
Κόβουμε φύλλα μαϊντανού και τα βάζουμε σε καυτό ελαιόλαδο για δευτερόλεπτα και τα τηγανίζουμε.
Τα απλώνουμε σε πιατάκι με απορροφητικό χαρτί και μετά διακοσμούμε τη ταραμοσαλάτα μας.
Μικρά μυστικά
Στην ταραμοσαλάτα πρέπει πάντα οι πατάτες να βράζουν με τη φλούδα για να μην απορροφούν πολύ νερό.
Το ελαιόλαδο την κάνει πιο νόστιμη και το προτιμώ.