Η καταγωγή του πατέρα ήταν από το Ναύπλιο, άρα για εμένα είναι μέρος αγαπημένο, κάθε βουνό, κάθε χωριό, κάθε δρόμος, κάθε μονοπάτι γνώριμα όπως και τα αρώματα και οι γεύσεις τους.
Το Ναύπλιο είναι ατμοσφαιρική πόλη, με αέρα κοσμοπολίτικο άλλωστε υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Οι ξαδέλφες μου και η γιαγιά πάντα έφτιαχναν τον χειμώνα, την εποχή των πορτοκαλιών μαρμελάδες που είχαν μια μοναδική ξινόγλυκη και αρωματική γεύση. Πουθενά αλλού δεν την έχω βρει.
Επειδή υπάρχει αφθονία εσπεριδοειδών πάντα στη μαρμελάδα έβαζαν λεμόνια από το Άργος, που ήταν φημισμένα αλλά και μανταρίνια που η ποικιλία είναι εξαιρετικά αρωματική και γλυκιά.
Το μυστικό για να «δέσει» ήταν το μήλο. Η ζάχαρη κάποιες φορές έπαιζε ανάλογα με τα γούστα, εγώ πάντα την προτιμώ ξινούτσικη τη μαρμελάδα για να απολαμβάνω ατόφια τη γεύση των εσπεριδοειδών.
Η γιαγιά προς το τέλος πριν βάλει το λεμόνι έβαζε ένα ξύλο κανέλας, το άφηνε λίγο να πάρει άρωμα και μετά το πέταγε.
Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε. Είναι πανεύκολη 10 λεπτά προετοιμασία και 20 λεπτά για την όλη Παρασκευή.
Με ζεστό ψωμάκι ή φρυγανισμένο είναι απίθανη αλλά και σαν γέμιση στο κέικ θα σας ενθουσιάσει αρκεί να την αραιώσετε με λίγο νερό ή ακόμα καλύτερα λικέρ πορτοκαλιού να την ζεστάνετε ελαφρά.
Η μαρμελάδα πορτοκάλι δένει αρμονικά με τυριά και αλλαντικά.
Μαρμελάδα πορτοκαλιού Ναυπλιώτικη
Από τη ξαδέλφη μου Στέλλα Καλογεροπούλου
Υλικά
1200 γρ. ώριμα πορτοκάλια
300 γρ. μανταρίνια, καθαρισμένα χωρίς κουκούτσι
1 πράσινο μήλο, καθαρισμένο 2 κιλά ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
χυμός από 1 λεμόνι
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε προσεκτικά την εξωτερική φλούδα των πορτοκαλιών, το πορτοκαλί μέρος αποφεύγοντας το λευκό κομμάτι όσο μπορούμε.
Κόβουμε τα φλούδια σε λεπτά κορδονάκια ή μικρά ζάρια.
Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια, την καρδιά αποφεύγοντας τη λευκή μεμβράνη που τα περιβάλλει. Κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια αν υπάρχουν και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ λίγα λίγα.
Καθαρίζουμε και τα μανταρίνια από τα κουκούτσι και τα πολτοποιούμε και εκείνα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα κορδονάκια της φλούδας και τον πολτό των φρούτων.
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ το μήλο και το βάζουμε και αυτό στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακινούμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.
Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται το μείγμα, ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το μείγμα, ανακατεύοντας σταδιακά.
Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες σε όλη την επιφάνεια, αρχίζουμε να δοκιμάζουμε το δέσιμο: βγάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδας σε ένα πιάτο, τη αφήνουμε να κρυώσει γρήγορα και σέρνουμε επάνω της τη μύτη από ένα κουτάλι. Αν το αποτύπωμα που αφήνει παραμένει ανοιχτό, τότε η μαρμελάδα έχει δέσει, αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο.
Μόλις η μαρμελάδα είναι έτοιμη προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, βράζουμε άλλο 1 λεπτό και κατεβάζουμε. Δεν πρέπει να παραβράσει γιατί θα γίνει σκληρή.
Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.