Στο πανέμορφο Γαλαξίδι αρχοντικό με τα καπετανόσπιτα, χτισμένο σε ένα φυσικό φιόρδ του Κορινθιακού, συναντήσαμε την Χρυσούλα, στο αρχοντικό της, Γανυμίδη.
Ο ξενώνας έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική φιλοξενία και επάξια η Χρυσούλα συνεχίσει με ενθουσιασμό και προσήλωση στις αυθεντικές γεύσεις της Φωκίδας. Το πρωινό της ότι πιο πλούσιο και γνήσιο καθόλου δήθεν αλλά ουσιαστικό.
Όλα φτιαγμένα από τα χεράκια της και την επόμενη φορά της υποσχέθηκα να παρακολουθήσω κάποιο από τα μαθήματα μαγειρικής που παρακολουθούν αρκετοί από τους τουρίστες που επισκέπτονται τους γειτονικούς Δελφούς.
Η καλύτερη πρέσβειρα της ρουμελιώτικης κουζίνας είναι η Χρυσούλα μας.
Η συνταγή δική σας. Εγώ την απόλαυσα με βουνίσιο τσάι Παρνασσού.
Εύκολη τάρτα με βερίκοκα και κεράσια
Από την Χρυσούλα Παπαλέξη, Hotel Ganimede Γαλαξίδι
Υλικά
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κούπα ζάχαρη
¾ κούπας ηλιέλαιο
¾ κούπας γάλα
3 αυγά
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
300 γρ βερίκοκα φρέσκα
150 γρ κεράσια χωρίς κουκούτσι
Για την καραμέλα
½ κούπα ζάχαρη
150 γρ μαργαρίνη
Τρόπος παρασκευής
Στρώνουμε την λαδόκολα σε ταψί διαμέτρου 30cm, αφήνοντάς να εξέχει λίγο. Με αυτό τον τρόπο η τάρτα θα ψηθεί και να βγει καλύτερα από το ταψί όταν την αναποδογυρίσουμε.
Βάζουμε την ζάχαρη με την μαργαρίνη στο ταψί και την βάζουμε στο φούρνο για λίγο στους 180ο C μέχρι να γίνει καραμέλα, χωρίς να καεί.
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα φρούτα και τα στρώνουμε πάνω από την καραμέλα.
Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά και το ξύσμα μέχρι «να ασπρίσουν».
Προσθέτουμε το λάδι και εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα.
Μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμη αλεύρι για να είναι πηχτή η ζύμη.
Τη ρίχνουμε πάνω από τα φρούτα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50-60 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε την λαδόκολα και σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα.
Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.