Ο χειμώνας θέλει ζεστό φαγάκι και καλή παρέα. Στη Δημητσάνα το κρύο είναι τσουχτερό και έτσι δοκίμασα τη κρασάτη φασολάδα και μου άρεσε πολύ… Γεύση αρωματική και ξεχωριστή που τραβά κρασί. Το μοσχοφίλερο της κοντινής Μαντινείας συναρπάζει.
Ο Σταύρος, φίλος αγαπημένος μας χαρίζει τη συνταγή και το μυστικό να «κερδίσετε» την αγάπη των φίλων που θα την απολαύσουν.
Η Δημητσάνα
Φασολάδα κρασάτη βουνίσια
Από τον Σταύρο Κουστένη executive chef
Yλικά
500 γρ ξερά φασόλια
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μυρώνια κομμένα με το χέρι
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 λίτρο κρασί Μοσχοφίλερο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Καπνιστή πάπρικα
Σε ένα μπολ βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ και σκεπάζουμε με κρασί για «να μουλιάσουν».
Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια, με νερό μέχρι να τα καλύψει και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα φασόλια μας σε σουρωτήρι.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, τα μυρώνια, το σέλινο και προσθέτουμε το πελτέ.
Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και προσθέτουμε νερό βραστό μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα υλικά και δύο δάκτυλα ακόμα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και τα σιγοβράζουμε για άλλα 40 λεπτά.
Στο τέλος ρίχνουμε ωμό το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και καπνιστή πάπρικα.
Τα φασόλια ταιριάζουν με ρέγγα καπνιστή ή αλίπαστα ή με κρέας παστό.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ελαφρά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5-10 λεπτά μέχρι να χυλώσουν τα φασόλια μας.
Απολαμβάνουμε την φασολάδα μας ζεστή.