Αγαπημένο πιάτο με νοσταλγικές αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία. Μεγαλώνοντας εμείς οι μακαρονάδες πάντα το αναζητούμε… η συνταγή που με συγκίνησε γιατί προσομοίαζε με αυτή της μητέρας μου είναι της κυρίας Μιμίκας.
Το μυστικό της εκτός από την ποιότητα των υλικών είναι ότι ο κιμάς δεν τσιγαρίζεται για να γίνει βαρύς αλλά νεροβράζει στο τηγάνι. Τα κρεμμύδια λιώνονται και τα μπαχαρικά δεν σκεπάζουν το άρωμα του καλομαγειρεμένου κιμά απλά ανεβάζουν την γεύση του.
Η αρμονία διακρίνεται σε αυτό το πιάτο και πολύ μας άρεσε.
Το πιάτο συνοδέψαμε με ένα απίθανο ροζέ κρασί Νεμέας.
Μακαρονάδα με κιμά μαμαδίστικη
Από τη Μιμίκα Ξένου, δεινή μαγείρισσα
Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια επιλογής μας
1 κιλό κιμάς από σπάλα μοσχάρι
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 ποτήρια κρασιού ελαιόλαδο
1 κουτί ντοματάκι ψιλοκομμένο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα Πιπέρια
Μισή κουταλίτσα κανέλα και γαρύφαλα σε σκόνη
Για το πασπάλισμα
Μυζήθρα τριμμένη
κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο Αμφιλοχίας
Χτυπάμε τα κρεμμύδια στο μίξερ και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μεσαία κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε τον κιμά.
Με τρυπητή κατσαρόλα τον ξαφρίζουμε όσο χρειαστεί.
Ρίχνουμε την ντομάτα στη κατσαρόλα, το τριμμένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τα πιπέρια και τα κανελογαρύφαλα.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και κλείνουμε το καπάκι.
Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος ανοίγουμε το καπάκι για να εξατμιστεί το νερό.
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία τους.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια
Στο πιάτο ρίχνουμε τριμμένο τυρί σερβίρουμε τα μακαρόνια, μπόλικο τυρί και τη σάλτσα του κιμά.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε διακοσμούμε και με μια πράσινη κορφούλα δυόσμου για έξτρα άρωμα.