Γεύση βελούδινη που την «έδεσα» με κανελάδα του μοναστηριού όπως με συμβούλευσαν οι μοναχοί. Στην τελευταία μου απόδραση στα Δωδεκάνησα, πέρασα από το ξακουστό μοναστήρι του Πανορμίτη, στη Σύμη. Εκεί που οι πιστοί συρρέουν κατά χιλιάδες κυρίως στη γιορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που το μοναστήρι είναι αφιερωμένο.
Γεύση που δεν ξεχνώ. Η συνταγή δια στόματος μοναχών ότι πιο όμορφο.
Δοκιμάστε και θα κολλήσετε. Με καφέ ή τσάι πάει θαύμα αλλά και με λικεράκι. Πριν λίγες μέρες το δοκίμασα με κανελλάδα που είχα ρίξει θρυμματισμένο πάγο… όνειρο καλοκαιρινό.
Αν θέλετε κάνετε και τις δικές σας παραλλαγές. Μπορείτε να προσθέσετε και βανίλια ή να πασπαλίσετε τα ακούμια με άχνη ζάχαρη.
Ακούμια
Από τη Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, του Πανορμίτη της Σύμης
1 κιλό αλεύρι 70%
1 φλιτζάνι βρασμένο ρύζι καρολίνα
2 φακελάκια μαγιά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Μισό ποτηράκι ούζο ή μαστίχα
Μισό ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού
Μισό ποτηράκι ελαιόλαδο εκλεκτό
1 φλιτζανάκι ξύσμα πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Λίγη κανέλα
Νερό χλιαρό «όσο τραβήξει»
Για το τηγάνισμα
Σπορέλαιο
Για το πασπάλισμα
Λίγη κανέλα
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και στο τέλος κοσκινίζουμε και ρίχνουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας χυλός με βελούδινη υφή.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε αρκετό λάδι και μόλις ζεσταθεί καλά με το κουτάλι παίρνουμε μικρές ποσότητες από το χυλό και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.
Τηγανίζουμε και γυρίζουμε με τρυπητή κουτάλα και από την άλλη πλευρά μέχρι να χρυσίσουν.
Σε μια πιατέλα απλώνουμε ένα απορροφητικό χαρτί και βάζουμε τα ακούμια για να φύγουν τα πολλά λάδια.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα.