Υπέροχος μπακλαβάς απλά και γρήγορα – Από την Ελένη Μπρούφα

Μπακλαβάς
Μπρούφα Ελένη
Από την Ελένη Μπρούφα

Η Ελένη μας φτιάχνει υπέροχο μπακλαβά!

Μετά το φαγητό ένα γλυκάκι είναι ότι πρέπει. Σήμερα σας δίνω τη συνταγή για να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα ένα από τα καλύτερα γλυκά, τον μπακλαβά.

Καλή επιτυχία.

Μπακλαβάς 2Υλικά: (για το ταψί φούρνου της φωτογραφίας)

1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά (έχει περίπου 12-14 φύλλα. Όσα και να χει, φροντίστε να κρατήσετε 2 φύλλα για το τέλος).

1/2 κιλό έως 750γρ καρύδι αλεσμένο

1 βούτυρο σε πλάκα αγελαδινό (δίνει περισσότερο άρωμα)

1/2 βιτάμ σε πλάκα

1 κ.σ. κανέλλα σε σκόνη

1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη

Για το σιρόπι:

3  ποτήρια ζάχαρη

3 ½  ποτήρια νερό

Μπακλαβάς 3Εκτέλεση συνταγής:

  1. Εφ όσον έχουμε ξεπαγώσει καλά τα φύλλα, ξεκινάμε το γλυκό μας. Αρχικά βουτυρώνουμε το ταψί μας με το βούτυρο που έχουμε λιώσει και θα χρησιμοποιήσουμε στο γλυκό μας.
  2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεσμένο καρύδι, την κανέλλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
  3. Παίρνουμε ένα ένα φύλλο και τα τοποθετούμε μισό μέσα μισό έξω απ το ταψί, βουτυρώνοντας πολύ καλά. Δηλαδή τα δύο πρώτα φύλλα καλύπτουν τη βάση του ταψιού, αλλά πάντα το μισό του φύλλου θα ναι απ έξω. Μια φορά θα τα στρώνουμε δεξιά-αριστερά το μισό φύλλο απ έξω, μια φορά πάνω-κάτω μέχρι το τέλος.
  4. Αφού έχουμε βάλει τα δύο πρώτα φύλλα και βουτυρώσαμε, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το μίγμα καρυδιού. Συνεχίζουμε με τα επόμενα φύλλα όπως εξηγήσαμε παραπάνω, βουτυρώνοντας κάθε φορά και ρίχνουμε και το καρύδι.
  5. Δεν ξεχνάμε να κρατήσουμε 2 φύλλα για το τέλος. Μόλις τελειώσουμε και πριν βάλουμε τα 2 τελευταία φύλλα, κλείνουμε διαδοχικά τα φύλλα που αφήναμε το μισό τους έξω απ το ταψί (σαν φάκελος μεγάλος γίνεται).
  6. Βουτυρώνουμε καλά και προσθέτουμε και τα δύο τελευταία φύλλα, βουτυρώνοντας πάλι το καθένα. Με το πινελάκι ή με το χέρι μας προσεκτικά, σπρώχνουμε να μπει η άκρη του φύλλου μέσα από τα πλάγια (περιμετρικά του ταψιού).
  7. Αφήνουμε κανένα 10λεπτο να παγώσει το βούτυρο και χαράζουμε όχι πολύ βαθιά το γλυκό μας.
  8. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Το ελέγχουμε πάντα φυσικά μετά την μισή ώρα. Πάνω στο μισάωρο και ενώ ψήνεται, θα το δείτε κάπως να φουσκώνει. Δεν το πειράζετε, το αφήνετε να συνεχίσει να ψήνεται.
  9. Προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και αν θέλετε -πάντα προαιρετικά αυτό- ένα ξυλάκι κανέλλας και μια βανίλια. Αφήνετε να βράσει μετά τις πρώτες φουσκάλες για δέκα λεπτά ακόμη.
  10. Σιροπιάζουμε το γλυκό μας (θα πρέπει το γλυκό ζεστό, το σιρόπι κρύο ή το αντίθετο). Αφήνουμε μισή ώρα με τρία τέταρτα για να τραβήξει το γλυκό καλά το σιρόπι του και μετά μπορείτε να σερβίρετε.

Καλή σας επιτυχία!!!

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Ένα νέο υπό δοκιμή φάρμακο είναι το πρώτο που μπορεί να περιορίσει τον χρόνιο βήχα
Επόμενο άρθροΤο πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Θετικό δείγμα στη Θεσσαλονίκη